Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. június 25. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Vas megyei Vadásznap megnyitója Sárváron
2015. szeptember 8.

V. Németh Zsolt államtitkár, és mint a térség országgyűlési képviselője beszédében üdvözli a közönséget a Vas megyei Vadásznapon.

Olyan ősi hagyományról, olyan ősi mesterségről szeretnék néhány szót ejteni, amely egyidős az emberiséggel s az nem más, mint a vadászat. A vadászat szinte a kezdettől fogva soha sem csak a zsákmányszerzésről, az élelem szerzésről szólt, vagy akár az ölésről, hanem mindig kapcsolódott hozzá egyfajta rítus, egyfajta tisztelet, amely az ember és az állat viszonyát, félelmeit, olykor különlegesen bensőséges kapcsolatukat jelenítette meg. Ezek aztán meg is jelentek különböző népek kultúrájában, képzőművészetében, irodalmi alkotásaikban. Nem véletlen tehát, hogy a vérbeli vadászok azt állítják a vadászatról: szó sincs állatkínzásról, annál inkább a természet szeretetéről van szó. Ez különösen igaz olyan nagy vadászainkra, mint Kittenberger Kálmán vagy gróf Széchenyi Zsigmond. Ők nemcsak vadásztak Afrikában, a világ más tájain, Magyarországon is, de kutatták az állatok viselkedését, az emberekhez való viszonyát. Vadászok és nagy gyűjtők voltak egyben. Hazájuknak gyűjtöttek. A többi között nekik köszönhetjük számos magyarországi múzeum preparált különleges állatfajtáit, trófeagyűjteményét.

A Vas megyei Vadásznap megnyitója Sárváron

A vadászat nem egyszerűen kaland, izgalom, sportteljesítmény, hanem egyfajta emlékzsákmány is, az évtizedek alatt felhalmozott emlékek értéktára, amely az ember és a táj, az ember és az állat s az elejtett vad tiszteletében fogalmazódik meg. Gróf Széchenyi Zsigmond az afrikai vadászatát összekötötte a régi tábortüzekkel. Ezt írja: ,, Valamennyi kalandomnak legelső fültanúi voltak a tábortüzek. Esténként az ő fényük oltalmában, úgyszólván őnekik mondtam el napi beszámolómat. Frissen hazacipelt agyarpárt, bivalyszarvat, oroszlánbőrt is és az lángjuk lobogása ünnepelt, az ő füstjük tömjénezett... s az esti tábortűz füle hallatára kovácsolódott valósággá, kristályosodott emlékké, lelkemben ott vert maradandó gyökeret.” Egy másik nagy arisztokrata család sarja, gróf Bolza Antal, aki fél életét emigrációban töltötte- Kenyában fővadász volt-, nos ő a vadászatot és az életét cserkelésnek fogta fel. Könyvének is ez a címe: Cserkelés az Életem. Számára a vadászat nem a zsákmányt jelentette, hanem az élményt, ténykedését nem a díj határozta meg, hanem az a vadászati siker, amely megadta mindennek zamatos fűszerét, maradandó értékét.

A Vas megyei Vadásznap megnyitója Sárváron

Tisztelt Hölgyeim és Uraim beszélhetnék arról, hogy különböző népeknek más más vadászkultúrájuk van. Csak néhányat említek. A magyarok a német-angol trófeaközpontú vadászkultúrát követik. Akár hetekig is követnek egy jó bikát, elemzik mozgását, ha elejtik órákig elüldögélnek a teríték mellett, megadják a végtisztességet. Ezzel szemben például a spanyolok húsközpontúak s a többi dél-európai népek is, mert minél több vadat akarnak kilőni. Végezetül hadd említsek meg valamit, persze ez a vadászok között nem ismeretlen. A vadászok megkülönböztetnek vadászt és puskás embert. Az előbbiek az tudják, hogyan kell viselkedni az erdőben, az utóbbiak legfeljebb jól lőnek.

Köszönöm a figyelmet, további jó vadászatot...

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
XXIV. Országos Polgárőr Nap és VII. Országos Polgárőr Lovas Szemle
2018. június 23.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép