Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A vajdasági magyarság helyzetéről tárgyalt Szabadkán Lezsák Sándor
2014. február 8.

A vajdasági magyarság a reneszánszát éli - jelentette ki pénteken Szabadkán Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, az ott élők nem biztos, hogy érzik ezt, a Délvidékre látogatóknak azonban ez az érzésük.

Lezsák Sándor Osztie Zoltánnal, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökével látogatott Szabadkára, ahol többek között a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaival is tárgyalt, illetve részt vett a szabadkai magyar főkonzulátuson rendezett ünnepélyes állampolgársági eskütételen.

A vajdasági magyarság a reneszánszát éli

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke (j) és Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke (j2) gratulál az új magyar állampolgároknak, akik esküt tettek a szabadkai magyar főkonzulátuson 2014. február 7-én.

Lezsák Sándor szerint az utóbbi négy év jelentősen felerősítette azokat a folyamatokat, amelyek miatt most azt mondhatja, hogy a vajdasági magyarság a reneszánszát éli. Ebben az időszakban viszonylag sikerült rendeződnie Szerbiának, és ugyan még van bizonytalanság, de már kezd letisztulni a helyzet - magyarázta. A vajdasági magyarság helyzetének javulásához hozzájárult a magyar törvényhozás is, amikor lehetővé tette az egyszerűsített honosítási eljárást. "Ez adott egy lehetőséget itt a Kárpát-medencében, és különösen itt a Délvidéken (élőknek), hogy részt vegyenek magyarként a magyarországi történésekben, és másképpen figyeljenek oda" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy eddig is honfitársainak tekintette a határon túl élő magyarokat, a kettős állampolgárság lehetősége az itt élőkben is "tudatbéli változást" hozott. Elmondta, hogy ezeknek a folyamatoknak lesz folytatása, "lesznek következményei".

"Új alkotmánya van az országnak, egy új alaptörvény szervezi újjá Magyarországot, és ezzel a nemzet közösségét is, hiszen ahogy az alaptörvényben is megfogalmazódott: minden magyar felelős minden magyarért" – részletezte Lezsák Sándor. A pénteki állampolgársági eskütételen való részvétel kapcsán pedig úgy fogalmazott: "ez a határon átívelő nemzetegyesítés a gyakorlatban azokban a pillanatban sűrűsödött, amikor esküt tett ötven honfitársunk, és éreztem azt, hogy belülről is érzik a himnuszt, nem csak kívülről tudják".

A vajdasági magyarság a reneszánszát éli

Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke (b) és Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b2) találkozik a vajdasági magyar szervezetek vezetőivel Szabadkán 2014. február 7-én. Az asztal másik oldalán Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke (j4), Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (j3), Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke (j2) és Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Magyarországon élők hogyan reagálnak erre a nemzetegyesítő elképzelésre, Lezsák azt válaszolta, hogy persze voltak riogatások a politikai ellenfelek részéről, hiszen "lehet hisztériát kelteni, lehet fenyegető mondatokat, hamis, torz történeteket mesélni, de ez minden változással együtt jár". Mint mondta, "tudatosítani kellett bizonyos rétegekben, hogy nincsen első osztályú meg másodosztályú állampolgár, hanem magyarok vannak". Szerinte a többség inkább aggódik azok miatt, akik nem vállalhatják magyarságukat, mint például a Felvidéken élők.

Az utóbbi négy évről szólva pozitívumként fogalmazta meg, hogy a "köztudatban is felerősödött egy egészséges törekvés és a büszkeség is, hogy magyar vagyok, legyen erről egy papírom, és talán ezt az új kormányzatot, ezt az új Magyarországot is könnyebb vállalni, mint a korábbi ellentmondásos, bizonytalan, feszültségekkel teli, fenyegetett állapotban lévő országot".

kma \ kvs

Fotók: Molnár Edvárd, MTI

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép