Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A váci és a kalocsa-kecskeméti egyházmegye lelkipásztorai tanácskoztak Lakiteleken
2015. március 18.

Minden évben összejönnek Lakiteleken, és megvitatják a legfontosabb tennivalókat – mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szerdán a helyszínen az MTI-nek.

Vendégelőadónak idén Majnek Antal kárpátaljai püspököt hívta el - közölte -, azért is, mert érdekelte őket, hogy a munkácsi főpap mit mond arról, milyen keresztény módon élni a sok ellenséges indulat között. Nagyon jól rámutatott arra, hogy ameddig nem lesz a felekben megbocsájtás, bűnbánat, addig semmilyen politikai rendezés nem oldja meg azt az évszázados szembenállást, amely most került felszínre - tette hozzá.

A váci és a kalocsa-kecskeméti egyházmegye lelkipásztorai tanácskoztak Lakiteleken

Majnek Antal kifejtette, hogy már csak 150 ezer a kárpátaljai magyar közösség lélekszáma. Eddig is sok fiatal jött Magyarországra tanulni, és ha maradnak ezek a szörnyű állapotok, akkor nem térnek vissza szülőföldjükre - mondta. A püspök embert próbáló időnek nevezte az ukrajnai állapotokat, amelyet „csodálatos türelemmel élnek meg” a kárpátaljai magyarok, akik nagyon sok megpróbáltatáson mentek keresztül Trianon óta.

A háború kitörése óta a pénz vásárlóértéke harmadára csökkent, a fizetéseket nem emelik, a minimálbér és a minimálnyugdíj 10 ezer forint körüli értéken van, az élelmiszer viszont alig olcsóbb, mint Magyarországon – sorolta a nehézségeket, hozzátéve, hogy a gyógyszerárak nagyon magasak, egészségügyi ellátás pedig szinte nincs Ukrajnában, mert békeidőben sem állt fel az egészségügyi rendszer.

Tragikusnak nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet, ahol szavai szerint már éheznek az emberek, nincs áram, a bankautomatákból nem tudják kivenni a nyugdíjakat, és már gázt sem kapnak Ukrajnából. Oroszország szállítja a humanitárius segélyt szinte minden héten, ez azonban csak tűzoltás – fűzte hozzá. A püspök példamutatónak nevezte a magyar kormány, a magyar emberek segítségét. Jelenleg is gyűjtés folyik a katolikusok között, de más egyházak is segítenek – mondta Majnek Antal, aki szerint most a különféle támogatások elosztása jelent nagy feladatot.

A katonai behívásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: ötvenhárom Kárpátaljáról behívott, különböző nemzetiségű fiatal haláláról tudnak, közülük ketten tartoztak az ő magyar egyházmegyéjéhez. Nem lehet azt mondani, hogy ukrajnai arányánál több magyar halt volna meg.

Ukrajna keresztény országnak vallja magát, ezért ha minden keresztény olvasná és komolyan venné az evangéliumot, akkor már régen beköszönt volna a várva várt béke – mondta befejezésül.

A papi találkozó végén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ismertette, hogy a Lakiteleki Népfőiskolán nyáron lesz egy fúvószenekari tábor, amelynek tagjai segélykoncert-körútra indulnak majd. Szólt arról is, hogy a népfőiskola adománnyal segítette a kárpátaljai magyar családokat.

Szeretné elérni, hogy a testvér-települési kapcsolatok erősödjenek, valamint az egyházak és az önkormányzatok koordinálásával tovább bővüljön a testvértelepülések hálózata Magyarország és Kárpátalja között - mondta.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép