Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. augusztus 18. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A ''tizenhármak'' emlékműve
2014. október 6.

Az aradi vértanúk tiszteletére emlékművet avatnak ma Csólyospáloson. A kivégzett főtisztek kopjafáit Balázs Antal, sepsiszentgyörgyi alkotó ajánlotta fel a településnek.

A kivégzett tábornokok kopjafáit tizenháromféle fából faragta Balázs Antal, aki hasonló emlékművet készített már Sepsiszentgyörgyön is. Az ottani szoborcsoport egyik kopjafáját, egy csólyospálosi olajfából alkotta meg a nyugdíjas pedagógus.

Az idős úr, a 79 éves Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragó

Csólyospáloson, a Nemzedékek terén ma felavatandó emlékmű kopjafái is különböző fafajtákból készültek. Kocsonyás tölgy kopjafa emlékeztet Dessewffy Arisztid, nyírfa Kiss Ernő, mézgás éger Schweidel József, vadcseresznye Pöltenberg Ernő, fekete eper Láhner György, gyertyán Knezich Károly, kocsánytalan tölgy Nagysándor József, vadkörte Leiningen-Westenburg Károly, dió Török Ignác, vörös tölgy Damjanich János, akác Vécsey Károly, bükk Aulich Lajos tábornokokra és magas kőris Lázár Vilmos ezredesre. A kopjafákat a kivégzések sorrendjében állították fel.

– A hamarosan nyolcvanadik évébe lépő Anti bácsi nem ismeretlen falunk lakosai előtt, hiszen az ő munkái a település több pontján is megtalálhatók. Ő készítette az önkormányzati hivatal előtt álló kopjafát és székelykaput is. Néhány éve Sepsiszentgyörgynek is hasonló emlékművet ajánlott fel, s az ottani kopjafák között az első alapanyaga, egy olajfa, Csólyospálosról került a Székelyföldre – mesélte a szombat délelőtti szoborállításnál Á. Fúrús János polgármester, aki hozzátette: örömmel fogadták az idős fafaragó újabb felajánlását.

Az ajándék becsült értéke mintegy félmillió forint, aminek az egyharmada az anyagköltség, amit közadakozásból gyűjtöttek össze. – Emlékoszloponként az 11 500 forintot jelent, de már többen jelezték, hogy magukra vállalják egy-egy kopjafa költségét és kaptunk már felajánlást a díszkivilágításra is – sorolta a polgármester.

A falu legújabb köztéri szobrát ma 18 órakor avatják fel egy fáklyás megemlékezés kíséretében, amit egy fényjáték tesz még különlegesebbé. Az avatóünnepségen közreműködik sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Vegyes Dalárda, melynek aktív tagja Balázs Antal is. Az ünnepi beszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tartja.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép