Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A ''tizenhármak'' emlékműve
2014. október 6.

Az aradi vértanúk tiszteletére emlékművet avatnak ma Csólyospáloson. A kivégzett főtisztek kopjafáit Balázs Antal, sepsiszentgyörgyi alkotó ajánlotta fel a településnek.

A kivégzett tábornokok kopjafáit tizenháromféle fából faragta Balázs Antal, aki hasonló emlékművet készített már Sepsiszentgyörgyön is. Az ottani szoborcsoport egyik kopjafáját, egy csólyospálosi olajfából alkotta meg a nyugdíjas pedagógus.

Az idős úr, a 79 éves Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragó

Csólyospáloson, a Nemzedékek terén ma felavatandó emlékmű kopjafái is különböző fafajtákból készültek. Kocsonyás tölgy kopjafa emlékeztet Dessewffy Arisztid, nyírfa Kiss Ernő, mézgás éger Schweidel József, vadcseresznye Pöltenberg Ernő, fekete eper Láhner György, gyertyán Knezich Károly, kocsánytalan tölgy Nagysándor József, vadkörte Leiningen-Westenburg Károly, dió Török Ignác, vörös tölgy Damjanich János, akác Vécsey Károly, bükk Aulich Lajos tábornokokra és magas kőris Lázár Vilmos ezredesre. A kopjafákat a kivégzések sorrendjében állították fel.

– A hamarosan nyolcvanadik évébe lépő Anti bácsi nem ismeretlen falunk lakosai előtt, hiszen az ő munkái a település több pontján is megtalálhatók. Ő készítette az önkormányzati hivatal előtt álló kopjafát és székelykaput is. Néhány éve Sepsiszentgyörgynek is hasonló emlékművet ajánlott fel, s az ottani kopjafák között az első alapanyaga, egy olajfa, Csólyospálosról került a Székelyföldre – mesélte a szombat délelőtti szoborállításnál Á. Fúrús János polgármester, aki hozzátette: örömmel fogadták az idős fafaragó újabb felajánlását.

Az ajándék becsült értéke mintegy félmillió forint, aminek az egyharmada az anyagköltség, amit közadakozásból gyűjtöttek össze. – Emlékoszloponként az 11 500 forintot jelent, de már többen jelezték, hogy magukra vállalják egy-egy kopjafa költségét és kaptunk már felajánlást a díszkivilágításra is – sorolta a polgármester.

A falu legújabb köztéri szobrát ma 18 órakor avatják fel egy fáklyás megemlékezés kíséretében, amit egy fényjáték tesz még különlegesebbé. Az avatóünnepségen közreműködik sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Vegyes Dalárda, melynek aktív tagja Balázs Antal is. Az ünnepi beszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tartja.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hungarikumok Klubja a Parlamentben
2019. január 23.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép