Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A természetvédelem és a vidékfejlesztés egymásra épül
2015. február 12.

A természetvédelem és a vidékfejlesztés egymásra épülő és egymást erősítő feladatok - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a tárca és a Magyar Természetvédők Szövetsége szerdai konferenciáján, Budapesten.

V. Németh Zsolt a természetvédelem és környezetvédelem intézményi rendszerének változásáról azt mondta: az intézményrendszer csak eszköz és nem cél, a környezetvédelem sorsát emellett számos hatás befolyásolja.

A természetvédelem és a vidékfejlesztés egymásra épül

Úgy vélte, hogy nincs igaza azoknak, akik szerint a természetvédelemnek jobb kilátásokat jelentene a külön minisztérium. Hozzátette: a kritikákkal ellentétben nem csökkent, hanem a GMO és a biodiverzitás ügyével, valamint az ehhez kapcsolódó kutatóintézetekkel bővült a környezetügyért felelős államtitkárság hatáskörébe tartozó terület.

A természetvédelem és a vidékfejlesztés egymásra épül

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) 2013-as reformjában nagy hangsúlyt kaptak a környezetvédelmi szempontok, és egyre erőteljesebben jelennek a vidékfejlesztési, környezet- és természetvédelmi célok. A KAP-on belül egységet alkot a mezőgazdasági termelés és a természet fenntartása.

Az államtitkár kijelentette: közel 100 ezer hektáron történt élőhelyfejlesztés és mintegy 21 ezer hektárral bővült a védett természeti területek nagysága 2007-2013 között, így nem igaz, hogy a természetvédelem leépült volna az országban az elmúlt évtizedben.

A Mit tehet az európai és a magyar agrárpolitika a környezetért és a társadalomért? - című konferencián tartott előadásában V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a közös agrárpolitikán (KAP) belül, a Vidékfejlesztési Programban, 2014-2020 között az agrár-környezetvédelemre és az éghajlatváltozással összefüggő intézkedésekre 191,46 milliárd forint, az ökológiai gazdálkodásra 63,24 milliárd forint, a Natura 2000 és víz direktíva kifizetésekre 61,36 milliárd forint, az erdő-környezetvédelemre pedig 15,50 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

A természetvédelem és a vidékfejlesztés egymásra épül

Elmondta, a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi fejlesztéseire mintegy 9 milliárd forint jut 2015-ben, az induló projektek között említette a Zempléni Tájegység és Hanság komplex élőhely-fejlesztéseit, illetve a Gerecse, Pilis, Vértes barlangtani értékeinek védelmét.

Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: az EU-n belül arról zajlik a vita, hogy szükség van-e közös agrárpolitikára. Úgy fogalmazott: a magyar kormány álláspontja egyértelmű, szükség van a KAP fenntartására.

A helyettes államtitkár hozzátette: terv az, hogy az idén mintegy 2000 milliárd forint kifizetés érkezzen Magyarországra. Rámutatott: az unió nem könnyíti meg a pénzek lehívását, amely minden résztvevő együttműködését igényli. Hozzátette, a KAP-on belül évi 500 milliárd forintot tud az ország területalapú támogatások keretében lehívni.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke bevezetőjében elmondta: a tanácskozás fő témája a természeti erőforrások védelme és a helyi élelmiszerek termelése, falhasználása az unió agrárpolitikájához kapcsolódva. A KAP arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy földjeiken fenntarthatóan, természetkímélő módon állítsák elő termékeiket - mondta.

A konferencián elhangzott, hogy a Vidékfejlesztési Program társadalmi egyeztetése február 28-ig tart.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája/MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép