Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 22. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A tanyákat is lovas polgárőr járőrök védik
2014. március 8.

Zászlót bontott tegnap az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) lovas tagozata a Lakiteleki Népfőiskolán, a civil szervezetek „2014 – a külterületi közbiztonság éve” elnevezésű konferenciáján.

A nyitóbeszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azzal a gondolattal kezdte: „Az nem lehet, hogy tízezer gazember terrorizáljon, félelemben, bizonytalanságban tartson tízmillió törvénytisztelő magyar állampolgárt.” Lezsák ezzel a vidék Magyarországára, különös tekintettel az Alföldet jellemző tanyavilágra utalt, ahol továbbra is rendszeresek a termény- és falopások, amelyeknek károsultjai minden esetben tisztességes gazdálkodók.

A tanyákat is lovas polgárőr járőrök védik

Lakitelek védelmezői portyára indulnak (Fotó: Csudai Sándor)

Az Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy a polgári kormány négy évvel ezelőtt egy morálisan és egzisztenciálisan lepusztult, drámaian fogyatkozó állományú rendőrséget vett át. A 2002 és 2010 közötti időszakban 17 ezer rendőr lépett ki a testületből. A rendőrség az egymást váltó szocialista kabinetek idején tizenkétmilliárd forintos adósságot halmozott fel, ezt mára megszüntette a polgári kormány.

A legutóbbi választásokat követő nyáron a testület már kilencszáz új gépkocsit kapott a kormányzattól. A bűnügyi statisztikák javulásához, s ezzel az állampolgárok biztonságérzetének növeléséhez azonban olyan intézkedések is szükségesek voltak, mint a három csapásként ismert törvény bevezetése, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtja a legsúlyosabb bűntetteket elkövető visszaesőket.

A jegyzők helyett ma már a rendőrség jár el újra a kis értékű vagyon elleni bűncselekmények vizsgálatában, s a számonkérés gyorsítása érdekében jelenleg már a bírósági titkárok is határozatot hozhatnak. A fentiek szavatolására került be három éve az alaptörvénybe az egyének közbiztonsághoz fűződő joga – fejtette ki Lezsák.Hatékony közbiztonsági védelmi rendszer alakult ki Magyarországon az utóbbi négy évben, a polgári kormány a korábbi kabineteknél jóval nagyobb összeggel, 3,4 milliárd forinttal támogatta a polgárőrséget – jelentette be Túrós András, az OPSZ elnöke. A szervezetnek jelenleg hatvanezer tagja van, munkájuknak köszönhetően a községekben ma már elfogadható a közbiztonság, de – mint az elnök mondta – a külterületeken még van tennivaló. Magyarországon egyre népszerűbbé válik a lovaglás, a lovak tartása, tenyésztése, így kézenfekvő volt, hogy a nehezebben megközelíthető helyeken, szőlőhegyek, tanyák környékén lóháton járőrözzenek a polgárőrök. A program alapvetése, hogy akár polgárőrként, akár civilként a járőrszolgálatba minél nagyobb számban vonják be a gazdálkodókat, tulajdonosokat is.

Lakiteleken már megkezdte működését a lovas polgárőr tagozat, amely a legalkalmasabb a környékbeli tanyák ellenőrzésére. A helyi iskolában már a testnevelés órák részeként oktatják a lovaglást, s ebben részt vesznek az alsó tagozatosok is. Felkészítik őket a lovas kultúrára is, ami azt jelenti, hogy nemcsak megülni tanulják meg a lovat, hanem gondozni is. Sokan később így kaphatnak kedvet az állattartáshoz. A gyerekek speciális védőfelszereléseket, eséskor felfúvódó mellényt viselnek lovagláskor, így a sérülés veszélye kisebb. Az OPSZ reményei szerint a kicsikből lehetnek a jövő polgárőrei, akiket a lehető leghamarabb igyekeznek felkészíteni arra, hogy tudatosan és együttműködéssel figyeljenek oda környezetükre, értékeikre.

Bár az adatok azt mutatják, hogy a termény- és falopások elkövetői és elszenvedői is többnyire szegény sorban élő emberek, a polgárőrség úgy tartja, hogy nem lehet, és nem is szabad elfogadni a megélhetési bűnözés fogalmát. Markos György színművész a konferencián hungarikumnak nevezte az 1848-as szabadságharc idején alakult polgárőrséget.

Csibra Tibor

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép