Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 22. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A tanyákat is lovas polgárőr járőrök védik
2014. március 8.

Zászlót bontott tegnap az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) lovas tagozata a Lakiteleki Népfőiskolán, a civil szervezetek „2014 – a külterületi közbiztonság éve” elnevezésű konferenciáján.

A nyitóbeszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azzal a gondolattal kezdte: „Az nem lehet, hogy tízezer gazember terrorizáljon, félelemben, bizonytalanságban tartson tízmillió törvénytisztelő magyar állampolgárt.” Lezsák ezzel a vidék Magyarországára, különös tekintettel az Alföldet jellemző tanyavilágra utalt, ahol továbbra is rendszeresek a termény- és falopások, amelyeknek károsultjai minden esetben tisztességes gazdálkodók.

A tanyákat is lovas polgárőr járőrök védik

Lakitelek védelmezői portyára indulnak (Fotó: Csudai Sándor)

Az Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy a polgári kormány négy évvel ezelőtt egy morálisan és egzisztenciálisan lepusztult, drámaian fogyatkozó állományú rendőrséget vett át. A 2002 és 2010 közötti időszakban 17 ezer rendőr lépett ki a testületből. A rendőrség az egymást váltó szocialista kabinetek idején tizenkétmilliárd forintos adósságot halmozott fel, ezt mára megszüntette a polgári kormány.

A legutóbbi választásokat követő nyáron a testület már kilencszáz új gépkocsit kapott a kormányzattól. A bűnügyi statisztikák javulásához, s ezzel az állampolgárok biztonságérzetének növeléséhez azonban olyan intézkedések is szükségesek voltak, mint a három csapásként ismert törvény bevezetése, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtja a legsúlyosabb bűntetteket elkövető visszaesőket.

A jegyzők helyett ma már a rendőrség jár el újra a kis értékű vagyon elleni bűncselekmények vizsgálatában, s a számonkérés gyorsítása érdekében jelenleg már a bírósági titkárok is határozatot hozhatnak. A fentiek szavatolására került be három éve az alaptörvénybe az egyének közbiztonsághoz fűződő joga – fejtette ki Lezsák.Hatékony közbiztonsági védelmi rendszer alakult ki Magyarországon az utóbbi négy évben, a polgári kormány a korábbi kabineteknél jóval nagyobb összeggel, 3,4 milliárd forinttal támogatta a polgárőrséget – jelentette be Túrós András, az OPSZ elnöke. A szervezetnek jelenleg hatvanezer tagja van, munkájuknak köszönhetően a községekben ma már elfogadható a közbiztonság, de – mint az elnök mondta – a külterületeken még van tennivaló. Magyarországon egyre népszerűbbé válik a lovaglás, a lovak tartása, tenyésztése, így kézenfekvő volt, hogy a nehezebben megközelíthető helyeken, szőlőhegyek, tanyák környékén lóháton járőrözzenek a polgárőrök. A program alapvetése, hogy akár polgárőrként, akár civilként a járőrszolgálatba minél nagyobb számban vonják be a gazdálkodókat, tulajdonosokat is.

Lakiteleken már megkezdte működését a lovas polgárőr tagozat, amely a legalkalmasabb a környékbeli tanyák ellenőrzésére. A helyi iskolában már a testnevelés órák részeként oktatják a lovaglást, s ebben részt vesznek az alsó tagozatosok is. Felkészítik őket a lovas kultúrára is, ami azt jelenti, hogy nemcsak megülni tanulják meg a lovat, hanem gondozni is. Sokan később így kaphatnak kedvet az állattartáshoz. A gyerekek speciális védőfelszereléseket, eséskor felfúvódó mellényt viselnek lovagláskor, így a sérülés veszélye kisebb. Az OPSZ reményei szerint a kicsikből lehetnek a jövő polgárőrei, akiket a lehető leghamarabb igyekeznek felkészíteni arra, hogy tudatosan és együttműködéssel figyeljenek oda környezetükre, értékeikre.

Bár az adatok azt mutatják, hogy a termény- és falopások elkövetői és elszenvedői is többnyire szegény sorban élő emberek, a polgárőrség úgy tartja, hogy nem lehet, és nem is szabad elfogadni a megélhetési bűnözés fogalmát. Markos György színművész a konferencián hungarikumnak nevezte az 1848-as szabadságharc idején alakult polgárőrséget.

Csibra Tibor

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hölvényi György a Kölcsey Kör kecskeméti vendége
2018. szeptember 20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép