Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A szeretet mindent legyőz
2015. november 22.

Posztumusz Agyagosszergény díszpolgára lett a mártírsorsú Németh Antal püspöki tanácsos.

November 20-án, halálának 65. évfordulóján tartott megemlékezést a Közi Horváth József Népfőiskola a mártírsorsú Németh Antal püspöki tanácsosról, Agyagosszergény egykori szülöttjéről.

A szeretet mindent legyőz

A résztvevők néma főhajtás mellett megkoszorúzták sírhelyét a község temetőjében, majd a szentmisét követően a helyi Művelődési Házban folytatódott a megemlékezés. Petes Róbert teológus, egyháztörténész „Koczkázatok latolgatás nélkül” címmel tartotta meg előadását, melynek első felében a mintegy félszáz jelenlévő megismerhette a magyar katolikus egyház helyzetét a pártállam korszakában, illetve bepillantást nyerhetett a kommunista egyházüldözés módszereibe.

Ezt követően egy személyes történet, Búzás József tanúságtevő élete került bemutatásra. A győri egyházmegyés pap nemzedékével együtt megtapasztalta a 20. századot uraló két nagy diktatúra agresszivitását, és tetteivel olyan választ adott rá, amelynek története bármely korban például szolgálhat, és segítséget, iránymutatást nyújthat szolidaritásból, hűségből, emberségből. Búzás József története a korszakban működő struktúrákon túl betekintést nyújtott az emberi élet különböző határhelyzeteibe.

A szeretet mindent legyőz

Az előadást követően Radics Attila önkormányzati képviselő ismertette a posztumusz díszpolgári címet. Az elismeréssel járó oklevelet a család leszármazottjainak nevében Németh Vilma vett át.

Népfőiskolánk október 26-án levélben fordult Agyagosszergény Község Önkormányzatának képviselő-testületéhez, melyben kérte a posztumusz díszpolgári cím megítélését. A rendezvény zárásaként az ez évi Közi Horváth József Ösztöndíj pályázat eredményhirdetésére került sor. Az ösztöndíj részét képező esszé idei témája: Apor Vilmos mártíromsága Közi Horváth József feldolgozása nyomán.

A szeretet mindent legyőz

Az idei esztendőben a népfőiskola által megítélt 50 ezer forintos ösztöndíjat Kiss Evelin, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója vehette át Póczáné Németh Alojzia elnök asszonytól. Az est során közreműködött Sajtos Gabriella, aki Pilinszky János: Imádságért című művéből mondott részletet.

A szeretet mindent legyőz

 

***

Németh Antal püspöki tanácsos (Fertőszergény, 1914. június 2. – Győr, 1950. november 20.)

1939. június 18-án teológia tanulmányai befejeztével Grősz József püspök, szombathelyi apostoli kormányzó szentelte áldozópappá. Újmisésként Fertőszentmiklósra került segédlelkésznek. 1947-ben az újonnan létesített Egyházmegyei Gazdasági Hivatalba kapott kinevezést egyházmegyei számvevőként az akkori hivatalvezető mellé. Feladatát egészen haláláig ellátta. 1950-ben halt meg életének 37., áldozópapságának 12. évében.

Papp Kálmán győri püspök 1950. november 30-án megjelent körlevelében a következőket írta róla: „…Távozása súlyos vesztesége a főpásztornak, akinek egyik leghűségesebb munkatársa volt, s aki nem csekély anyagi gondjait három esztendő óta áldozatos lélekkel hordozta. […] Amikor pedig a szenvedés nehéz órái ütöttek számára akkor is minden gondolata és imádsága egyháza és egyházmegyéje volt, amelyet egész papi életén át hűséggel és odaadással szolgált.”

Németh Antalt a kommunista diktatúra kezdeti éveiben többször is bántalmazták, amiért nem volt hajlandó kiadni a reá bízott egyházi vagyont és a vele járó titkokat. Főpásztora ugyan felajánlotta neki a külföldre távozás lehetőségét, a püspöki tanácsos azonban azt elutasította. Agyagosszergény egykori szülöttjéről, a mártírsorsú papról a mai napig keveset tudunk. Szülőfalujának képviselő-testülete a Közi Horváth József Népfőiskola kérelme alapján posztumusz díszpolgári cím odaítéléséről döntött.

(Forrás: Közi Horváth József Népfőiskola)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép