Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Szent II. János Pál pápa emlékkonferencia köszöntő beszéde
2015. október 16.

Lévai Jánosné Makai Judit Kecskemét Megyei Jogú Városának önkormányzati képviselője, az Egyházügyi Munkacsoport vezetője mondott köszöntő beszédet Kecskeméten, 2016. október 16-án, a Szent II. János Pál pápa emlékkonferencián.

Tisztelt Emlékkonferencia!

Kedves Vendégeink! Barátaink! Tisztelt Képviselőtársaim!

Kecskemét Megyei Jogú Város Értékmegőrzési Bizottság Egyházügyi Munkacsoportjának vezetőjeként tisztelettel, szeretettel és barátsággal köszöntöm Önöket.

A Szent II. János Pál pápa emlékkonferencia köszöntő beszéde

Az Egyházügyi Munkacsoport, valamint az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány szervezésében 2013. évben Mindszenty, 2014. évben Pio atya emlékkonferenciát szerveztünk, ebben az évben pedig Szent II. János Pálra emlékezünk. Tervezzük, hogy 2016-ban Teréz anyáról, a szeretet misszionáriusára emlékezünk.

Nekünk – keresztény/keresztyén embereknek – emlékezni és emlékeztetni kötelességünk!

A mai napon olyan emberre emlékezünk, aki nemcsak a keresztény világ, Európa, de az egész világ szeretetét, tiszteletét kivívta. Azok az emberek is tisztelték, akik nem a katolikus egyházhoz tartoztak. Karizmatikus egyéniségéből sugárzik a béke, a szeretet, az egyszerűség és a bölcsesség.

Hálásan köszönöm dr. Jeney Gábor plébános atyának és a Karol Wojtyla Barátság Központ vezetőjének Farkas P. Józsefnek, hogy a Szentatya vérereklyéjét elhozta hozzánk. Kérjük, majd a konferencia végén az atyákat, hogy mindannyiunkat áldjanak meg ezzel az ereklyével.

A konferencia célja, hogy szeretett városunkban a keresztény/keresztyén hit erősödjék a szeretet és az összetartozás által, Kecskemét-Wadowice testvérvárosunk kulturális, egyházi kapcsolatának erősítése, valamint Szent II. János Pál mély hitének, életének, példájának megismerése, a fiatalok hitének erősítése, a keresztény/keresztyén értékek ápolása. Mindannyiunknak szükségünk van példaképekre, akikből hitet és erőt tudunk meríteni a nehéz hétköznapokban.

Karol Wojtyla (II. János Pál) Wadowicében született. Wadowice 2007. óta Kecskemét egyik partnervárosa, köszönhetően a Karol Wojtyla Barátság Központ vezetésének is, amely 10 éves születésnapját ünnepelte két nappal ezelőtt. Ünnepségükön a Magyar Köztársaság elnökének felesége, dr. Herczegh Anita, valamint Román Kowalski, Magyarország lengyel nagykövete is képviseltette magát.

Az elmúlt években az Egyházügyi Munkacsoport néhány tagja – papi vezetéssel – Wadowicébe és Czestochowába látogatott, ahol felejthetetlen lelki élményekkel tértünk haza.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke városunknak II. János Pálról készített bronz szobrot ajándékozott, mely szoborszentelésen az önkormányzatot dr. Zombor Gábor akkori polgármester képviselte. Kb. 3 évvel ezelőtt Lezsák Sándor elnök úr járt Wadowicében, ahonnan több wadowicei tölgyet hozott Magyarországra, melyből 3 db-ot városunknak ajándékozott. Egy fa a Piaristák terére, egy a Széchenyivárosba a Szentcsalád templom parkjába, egy pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat udvarára került kiültetésre. Mindhárom fa szépen fejlődik.

Mint minden pápa, II. János Pál is olyan címert és jelmondatot választott, ami kifejezi küldetésének a lényegét. Ő megőrizte az 1958-ban krakkói segédpüspöki kinevezésekor választott jelmondatát: „Totus Tuus!” Egészen a Tiéd! A másik nagyon fontos mondata: „Ne féljetek!” „Ne féljünk, mert a félelem a gonosz lélektől van. A bizalom, a remény, a hit, az van Istentől. Isten lelke a szeretet, a bizalom, a hit, a kibontakozás, a győzelem lelke.” – vallja Böjte atya.

Ez a jelmondat Monforti Szent Lajostól ered, aki pedig Szent Bonaventurától kölcsönözte a gondolatot. Címerében a kereszt és az „M” betű látható, ami Mária monogramja. A pápa ily módon jelezte, hogy Mária által Krisztusnak szenteli magát. A Krisztus keresztje alatt álló Mária az út, Ő visz el Krisztushoz.

Mindannyiunknak vannak maradandó, életre szóló élményei. Életem egyik legszebb élménye, hogy találkozhattam Lech Walensa lengyel államfővel a lakiteleki Népfőiskolán, ahol – Lezsák Sándor elnök úr meghívására – néhány fővel szentmisén vettünk részt. Tudjuk, hogy a lengyelek mélyen vallásosak, hitüket még a kommunista időszakokban is bátran megvallották. Nagyon mély hatást tett rám Walensa úr közvetlensége, a közös ima, hitének megvallása, a jó Isten iránti tisztelete, szeretete. Ezt az emléket mélyen a szívembe zártam! (Az államfő több alkalommal találkozott a Szentatyával!)

Kecskemét az ökumené városa, hiszen a város főterén az összes felekezet temploma megtalálható.

„Bíró László püspök atya megkérdezte a Szentatyát, hogy mi a legnagyobb öröme a világegyházban? A Szentatya maga elé nézett egy pillanatra, majd fölragyogott az arca: A fiatalok – mondta.” A nagy jubileumi évben, amikor a fiatalok Rómában voltak, élt a tér. Ezek a fiatalok egész éjjel imádkoztak, énekeltek, gyóntak. Az egyik ifjúsági zarándoklat alkalmával a Szentatya személyesen szólt a bazilika szolgálat tevőjének: addig nem szabad bezárni a templomot, amíg egyetlen fiatal is be akar menni a szentévi kapun.

A Szentatyáról mondták, hogy Ő egy „úton járó Miatyánk!” Azért indult el II. János Pál a világ különböző országaiba, hogy Jézus igazi utazó nagyköveteként, elvigye az Ő szeretetét. Ezért csókolta meg szinte minden alkalommal a Földet! Sokunk véleménye szerint a Szentatya utazásai kapcsán az egyszerű emberek, a betegek, a gyerekek, különösen a fiatalok között érezte jól magát. „Minden munkatársával kezet fogott, néhány szót váltott velük, közvetlen információja volt mindazokról, akiket az isteni Gondviselés rábízott. Személyesen rá figyelve kérdezett, fogadta be az információkat, hordozta imáiban a világ gondját. Ezáltal volt ereje, közel engedni magához a világegyház gondját és örömét.”

„II. János Pál megnyitotta Krisztusnak a társadalmat, a kultúrát, és erőt adott a keresztényeknek, hogy ne féljenek megélni és megvallani hitüket. Úgy vezette át Isten népét a harmadik évezredbe, hogy beléjük ültette a reményt.” – XVI. Benedek

Az alábbi czestochowai imával kívánok a a konferencia valamennyi résztvevőjének hasznos tanácskozást, hitbeli erősödést:

„Krisztus Urunk Édesanyja, akit az Üdvözítő mindannyiunk Édesanyjává rendelt! Tedd eggyé gyermekeidet, segítsd az egység útján fiad Egyházát, oltalmazd anyai palástoddal a számodra olyan kedves lengyel és magyar népet! Ámen.”

Képviselőtársaim nevében is megerősítem, hogy a hit a továbbadás révén erősödik!

Bízom benne, hogy aki olvassa a mai napon ajándékba kapott imafüzetet, épülni fog belőle, összeszedettebb lesz az élete. Szeretettel gondoljanak vissza a konferencián elhangzottakra, vigyék magukkal Kecskemét város vendégszeretetét!

Mi kecskemétiek és magyarok: megköszönjük a jó Istennek, hogy Karol Wojtylát nekünk is adta, hogy ne csak az emléke, hanem tanítása is maradjon bennünk, és váljék életünk, gondolatunk, magatartásunk szerves részévé.

Segítsd Szent II. János Pál pápa Kecskemét város lakosságát, a fiatalokat, az egyedül élőket, az időseket, hogy keresztény/keresztyén életük hitben erősödjön! Közös összefogással teremtsük meg a boldogabb magyar jövendőt! Segíts Szentatya, hogy mindez megvalósuljon!

Köszönöm mindannyiuk megtisztelő figyelmét!

Lévai Jánosné Makai Judit            

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép