Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Székely Nemzeti Tanács díjnyertes története
2015. október 13.

Különdíjban részesítették a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) történetéről szóló dokumentumfilmet a szeptember 21. és 23. között megrendezett XV. Lakiteleki Filmszemlén, amelyre a Kárpát-medence bármely területéről nevezni lehetett. A film történetéről és a munkafolyamatról Kádár Melinda rendezővel beszélgettünk.

A Székely Nemzeti Tanács díjnyertes története

A tiszakécskei Dél-alföldi 56-os Vitézi Rend, a Béke és Barátság Nyugdíjas Klub és a tiszaalpári Baráti Kör különdíjában részesült A Székely Nemzeti Tanács tíz éve című, 26 perces dokumentumfilm a XV. Lakiteleki Filmszemlén. Az elmúlt évben megjelenő film munkálatai 2013-ban kezdődtek, a stáb ugyanis ekkor kezdett forgatni, adatokat, kronológiát, archív felvételeket gyűjteni és azokat rendszerezni annak érdekében, hogy elkészülhessen az SZNT történetének hiteles bemutatója.

 

A dokumentumfilm ötlete

A dokumentumfilm az SZNT tíz évét fogja át, tehát a stáb egy évtizednyi írott és mozgóképes anyagból igyekezett összeállítani egy kerek portrét a szervezetről.

– Az elmúlt tíz évben én is gyakran tudósítottam az SZNT kezdeményezéseiről, és szerkesztettem olyan műsorokat, amelyekben a tanács autonómiával kapcsolatos tevékenysége szolgált témaként. Ugyanígy tettek a háromszéki és a marosvásárhelyi kollégák is, ezek a korabeli felvételek is jól jöttek a dokumentáláshoz. Igaz, az archív felvételek egyike sem készült azzal a szándékkal, hogy ezek egyszer majd egy riportfilm alapját képezik. A korábban híradós tudósításoknak szánt felvételek érthető módon, egyáltalán nem filmes stílusban forogtak, sem a kép, sem a hang minősége nem igazán dokumentumfilmes elvárások szerinti, de hosszas vacillálás után úgy döntöttem, hogy csak ezekkel együtt lesz kerek a történet. Az ötlet és az indíttatás az SZNT tíz évét átfogó filmes dokumentáláshoz tulajdonképpen egy televíziós műsorból ered – részletezte Kádár Melinda.

A film rendezőjétől azt is megtudtuk, hogy csak hazai munkatársak vettek részt az alkotási folyamatban, szám szerint tizenkét személy – narrátor: Száva Enikő; munkatársak: Barabási Ede, Demeter Zoltán, Erdélyi András, Ferencz Csaba, Izsák Ildikó és Novák Lajos; operatőr: Dakó István; vágó: Szikszai Olivér; gyártásvezetők: Jakab Endre és Tóth Péter, végül pedig Kádár Melinda, a dokumentumfilm szerkesztője.

– Noha már korábban is készítettünk riport- és dokumentumfilmeket, ennek a munkafolyamatnak a kutatómunka jelentette a varázsát. Soha egyetlen műsortémához sem olvastam át annyi dokumentumot, beszámolót, újságcikket, mint ehhez a történethez azért, hogy összeálljon a valós kronológia. Sajnos Csapó Józseffel, az SZNT korábbi elnökével nem sikerült beszélgetnünk, egészségügyi okokra hivatkozva nem vállalta az interjút. Ezzel az előkészületekkor nem számoltam, de azt hiszem, végül sikerült jól áthidalnunk ezt a hiányosságot – nyilatkozta portálunknak a rendező.

 

Az SZNT megalakulása

AZ SZNT tíz évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy a Székelyföld őshonos lakossága, a székelység nevében igényelje a történelmi régió területi autonómiáját. A film felidézi azt a 2003-as pillanatot, amikor a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron termet zsúfolásig megtöltő székely férfiak és asszonyok az egyik legfőbb emberi értékre, a becsületre hivatkozva tesznek fogadalmat a Székelyföld területi autonómiájának kivívása mellett, és megalakítják azt a szervezetet, amely a hazai és a nemzetközi porondon következetesen képviseli majd az önrendelkezés ügyét.

A filmben megszólalók többsége azt hangsúlyozza, hogy az SZNT ettől a céltól mai napig nem tért el, és sem retorikájában, sem cselekedeteiben nem finomította az autonómiát érintő követeléseit. Az önrendelkezés igényét, annak jogos követelését erősíti minden romániai és minden külföldi megnyilvánulása, erről szóltak és szólnak az SZNT által szervezett népszavazások, nagygyűlések, utcai tüntetések, a nagy menetelés, és „külpolitikai” kapcsolatfelvételeit is ez a cél vezérli. Mi több, az SZNT az első romániai szervezet, amely törvénytervezetet dolgozott ki székelyföld területi autonómiájáról, és azt a román parlament elé terjesztette megvitatásra. A film kitér arra is, hogy a jogszabálytervet kétszer is lesöpörték a román politikusok, azaz vita nélkül utasították el azt, de az SZNT nem hátrált meg. Az utóbbi években leginkább a Székely Nemzeti Nagygyűlések, a Székely Szabadság Napja és a Székelyek Nagy Menetelése címen megszervezett, autonómiát követelő tömegmegmozdulások miatt került a figyelem középpontjába. Ma már a világ több pontján ismerik és jegyzik a nevét, minden olyan országban és uniós döntéshozói fórumon, ahol a demokratikus jogkövetelések sorában az önrendelkezési törekvések is felvetődnek.

– Összességében tehát a riportfilm arra keresi a választ, hogy van-e, és ha van, mi a székely szervezet létjogosultsága az erdélyi és a székelyföldi magyarság életében? De kitér arra is, hogy a román kormány tíz év után és megannyi üzenet, tömegmegmozdulás vagy petíció hatására sem tárgyal az SZNT-vel. Ennek ellenére a hatalom – hol burkoltan, hol nyíltan -- rendszeresen üzen azzal, hogy a magyar többségű megyék prefektusai megtámadnak minden, az önrendelkezés ügyével kapcsolatos tanácsi határozatot úgy, hogy perek tucatjait indítják az SZNT kezdeményezésére megalkotott jelképet, a székely zászlót kitűző polgármesterek és intézményvezetők ellen. Továbbá azzal, hogy akadályokat próbálnak gördíteni a tömegrendezvények elé, vagy hogy válaszra sem méltatják a tízezrek nevében benyújtott petíciókat. Ezek a momentumok természetesen mind helyet kaptak a filmben, a végső következtetést azonban a nézőnek kell levonnia, és választ adnia arra, hogy van-e létjogosultsága ma az SZNT-nek – mondta Kádár Melinda, majd hozzáfűzte: a dokumentumfilmmel kapcsolatosan egyetlen halk fájdalma az, hogy nem találtak jó minőségű felvételt arról a pillanatról, amikor az SZNT a Magyar Országgyűlésben ülésezett, és a küldöttek megerősítették esküjüket.

 

A filmen megszólaló személyek

A Székely Nemzeti Tanács tíz éve című film semmilyen külön támogatásban nem részesült, csakis a Székelyföldi Stúdió és az MTVA közötti szerződés terhére készült. Amint azt megtudtuk, nincsenek további előre jelzett tervek a filmmel kapcsolatban, mindeddig csupán a XV. Lakiteleki Filmszemle programrácsába került bele, illetve 2014. március 10-én a Duna Televízióban is vetítették. A filmben megszólaló személyek politikai minőségüktől fogva növelik a munka értékét, ugyanis feltűnik benne dr. Csapó József, az SZNT volt elnöke; Izsák Balázs, az SZNT elnöke; Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az RMDSZ-től; Borbély László politikai alelnök (RMDSZ); Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke; Németh Zsolt parlamenti államtitkár (külügyminisztérium); Fodor Imre, Marosvásárhely volt polgármestere és Bakk Miklós.

– Nem vagyok maradéktalanul elégedett. Ragaszkodtam a kronológiai sorrendhez, hogy mindenkinek első látásra, hallásra érthető legyen, honnan is indult a szervezet, és hol tart napjainkban. Ma már több alkotói szabadságot adnék magamnak, jobban felborítanám az időrendet, hiszen a későbbi megmozdulások, a székely szabadság napi rendezvények látványosabbak és sokatmondóbbak – összegezte Kádár Melinda.

A filmszemlén kapott oklevelet Bakos István művelődéskutatótól Daczó Katalin vette át (Kádár Melinda képviseletében, aki nem tudott jelen lenni az eseményen).

Erdélyi Krisztina


A Székely Nemzeti Tanács díjnyertes története

KÁDÁR MELINDA

 • Jelenleg Székelyudvarhelyen él.
 • Szerkesztő, riporter:
  1994 –1996: Udvarhelyi Televízió (UTV)
  1996–1999: Digital 3 TV, Székelyudvarhely
  1999–2003: Duna Televízió, Budapest 2003–: Székelyföldi Stúdió, Székelyudvarhely
 • Tanulmányait az Ady Endre Sajtókollégiumban kezdte, majd a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján (székelyudvarhely képzési központ, marketingkommunikáció szakirány) folytatta.
 • Korábbi munkái: dokumentumfilmek és önálló televíziós műsorok készítése.
 • (Forrás: Morfondir.ro)

  Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
  Kereső
  OK

  Képtár
  Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
  2018. október 14.
  További képekTovábbi képek

  Eseménynaptár
  Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

  Kápolnásnyék
  2018. október 13. 11.00

  Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

  Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
  Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

  Lezsák Sándor előadása Pécsett

  Pécs, BTK/TTK épület
  2018. október 3. 18.00

  Korábbi programokKorábbi programok

  Szövetségesek

  20070311fidesz.jpg

  20070311kdnp.jpg

  20070311kisgazda.jpg

  20080708Fidelitas.jpg

  2008082382_lungo_drom.jpg


  Lakitelek Népfőiskola

  MindszentyLogo.jpg

  Szövetségesek

  Keresztény Élet


  Szövetségesek

  Szövetségesek

  Szövetségesek

  Szövetségesek

  Szövetségesek


  © Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép