Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is Csongrád megye értékei között
2014. január 31.

A Hungarikum Bizottság elé terjesztik a szegedi papucsot – többek között erről döntött az értéktár bizottság. Csongrád megyében egy kiadványban is összegyűjtötték, mi mindent vettek fel eddig a helyi értékek sorába.

Tizenhat javaslatról döntött a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság januári 31-i ülésén, Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselő javaslatára a szegedi papucsot és a kajak-kenu sportot is felvették a listára. Előbbit a Hungarikum Bizottság elé is terjesztik, hogy ne pusztán a helyi értékek között jelenlen meg. „Évtizedek óta világelsők vagyunk a kajak-kenu sport terén, s úgy gondolom, a magyarság csúcsteljesítményeinek is helye van az értékek között. A szegedi papucs különlegességét pedig nem hiszem, hogy be kellene mutatni az itt élőknek. A bizottság arról is határozott, hogy a szegedi papucsot hungarikumnak javasolja” – nyilatkozta portálunknak Bohács Zsolt a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság ülését követően.

A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is Csongrád megye értékei között

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke emlékeztetett, az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a hungarikumtörvényt, melynek célja, hogy a magyarországi termékeket, hagyományokat és szellemi teljesítményeket egy csokorba gyűjtsék össze. Bárki javaslatot tehet az értéktárba történő felvételről, s ezek közül a legjobbak lehetnek a hungarikumok. A folyamat úgy zajlik, hogy a megyei értéktár bizottság dönt a megyei értéktárba történő felvételről, ezen nemzeti értékek később bekerülhetnek az úgynevezett Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság tagjainak döntése alapján akár a hungarikumok sorába is.

„Csongrád megye tele van értékkel, korábban javasoltuk a tanyasi életformát, a csongrádiak a kubikus kultúrát az értéktárba való felvételre. Immár a Magyar Értéktárat gazdagítja a makói hagyma, melyből akár hungarikum is lehet” – fogalmazott Balogh László. A megyei értéktár bizottság tagja szerint azért fontos csokorba gyűjtenünk értékeinket, hogy ne feledkezzünk meg róluk. Példaként elmondta, ő még látott kubikust munka közben, de a fia már nem és az unokája már csak fotókon keresztül ismerheti meg a kubikusok munkáját, életét.

A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is Csongrád megye értékei között

„Látványosan bővül a Csongrád Megyei Értéktár, melybe továbbra is várjuk az ajánlásokat. Egyre büszkébbek lehetünk arra, hogy ebben a megyében élünk” – fogalmazott Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke, aki egy különleges kiadványt is bemutatott. Egy kihajtható dossziéban külön lapokon szerepelnek a megyei értéktárba már felvett értékek, melyek sora folyamatosan bővül. Ezek között szerepel többek között a tanya, mint tradicionális gazdálkodási életforma, a kiszombori Rónay kúria, az agarászat, a Csaj-tó, a Pick és a Herz téliszalámi.

Tovább gyűjtik az értékeket

„Nekünk kell felmutatnunk értékeinket, senki nem fogja ezt helyettünk megtenni” – jegyezte meg Magyar Anna. A sajtótájékoztatóra egy mindszenti családot invitáltak, akik bodzából készült szörpöket, illetve lekvárokat mutattak be. Ők nem jelentkeztek még az értéktárba, pedig mindenki előtt ott áll a lehetőség, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékekre.

Rácz Erikától megtudtuk, a lekvárokat rézüstben főzik ki, de kínálnak padlizsánkrémet és paprikából készült ínyencségeket is. Megtudtuk, a parázson sült paprikát balzsamecetes lében áztatják és olívaolajba teszik el. A család fő profilja azonban a bodzából készült finomságok, kóstoltunk például mentás bodzaszörpöt. Fóris Malya elmondta, nemcsak a virágot dolgozzák fel, hanem a bodza bogyóját is. A készítményeiket érdemes felrázni, mivel a virágpor leülepszik az üveg aljára.

Varga Anna

Fotó: Gémes Sándor

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

(Forrás: szegedma.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép