Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is Csongrád megye értékei között
2014. január 31.

A Hungarikum Bizottság elé terjesztik a szegedi papucsot – többek között erről döntött az értéktár bizottság. Csongrád megyében egy kiadványban is összegyűjtötték, mi mindent vettek fel eddig a helyi értékek sorába.

Tizenhat javaslatról döntött a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság januári 31-i ülésén, Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselő javaslatára a szegedi papucsot és a kajak-kenu sportot is felvették a listára. Előbbit a Hungarikum Bizottság elé is terjesztik, hogy ne pusztán a helyi értékek között jelenlen meg. „Évtizedek óta világelsők vagyunk a kajak-kenu sport terén, s úgy gondolom, a magyarság csúcsteljesítményeinek is helye van az értékek között. A szegedi papucs különlegességét pedig nem hiszem, hogy be kellene mutatni az itt élőknek. A bizottság arról is határozott, hogy a szegedi papucsot hungarikumnak javasolja” – nyilatkozta portálunknak Bohács Zsolt a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság ülését követően.

A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is Csongrád megye értékei között

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke emlékeztetett, az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a hungarikumtörvényt, melynek célja, hogy a magyarországi termékeket, hagyományokat és szellemi teljesítményeket egy csokorba gyűjtsék össze. Bárki javaslatot tehet az értéktárba történő felvételről, s ezek közül a legjobbak lehetnek a hungarikumok. A folyamat úgy zajlik, hogy a megyei értéktár bizottság dönt a megyei értéktárba történő felvételről, ezen nemzeti értékek később bekerülhetnek az úgynevezett Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság tagjainak döntése alapján akár a hungarikumok sorába is.

„Csongrád megye tele van értékkel, korábban javasoltuk a tanyasi életformát, a csongrádiak a kubikus kultúrát az értéktárba való felvételre. Immár a Magyar Értéktárat gazdagítja a makói hagyma, melyből akár hungarikum is lehet” – fogalmazott Balogh László. A megyei értéktár bizottság tagja szerint azért fontos csokorba gyűjtenünk értékeinket, hogy ne feledkezzünk meg róluk. Példaként elmondta, ő még látott kubikust munka közben, de a fia már nem és az unokája már csak fotókon keresztül ismerheti meg a kubikusok munkáját, életét.

A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is Csongrád megye értékei között

„Látványosan bővül a Csongrád Megyei Értéktár, melybe továbbra is várjuk az ajánlásokat. Egyre büszkébbek lehetünk arra, hogy ebben a megyében élünk” – fogalmazott Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke, aki egy különleges kiadványt is bemutatott. Egy kihajtható dossziéban külön lapokon szerepelnek a megyei értéktárba már felvett értékek, melyek sora folyamatosan bővül. Ezek között szerepel többek között a tanya, mint tradicionális gazdálkodási életforma, a kiszombori Rónay kúria, az agarászat, a Csaj-tó, a Pick és a Herz téliszalámi.

Tovább gyűjtik az értékeket

„Nekünk kell felmutatnunk értékeinket, senki nem fogja ezt helyettünk megtenni” – jegyezte meg Magyar Anna. A sajtótájékoztatóra egy mindszenti családot invitáltak, akik bodzából készült szörpöket, illetve lekvárokat mutattak be. Ők nem jelentkeztek még az értéktárba, pedig mindenki előtt ott áll a lehetőség, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékekre.

Rácz Erikától megtudtuk, a lekvárokat rézüstben főzik ki, de kínálnak padlizsánkrémet és paprikából készült ínyencségeket is. Megtudtuk, a parázson sült paprikát balzsamecetes lében áztatják és olívaolajba teszik el. A család fő profilja azonban a bodzából készült finomságok, kóstoltunk például mentás bodzaszörpöt. Fóris Malya elmondta, nemcsak a virágot dolgozzák fel, hanem a bodza bogyóját is. A készítményeiket érdemes felrázni, mivel a virágpor leülepszik az üveg aljára.

Varga Anna

Fotó: Gémes Sándor

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

(Forrás: szegedma.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép