Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 22. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
A statisztikai törvényről

Minden év végén és a következő év elején a kistulajdonosok és a gazdasági szervezetek, az önkormányzatok, a civil szervezetek, és a tudatosan gazdálkodó háztartások mérlegre teszik az eltelt év eredményeit, és gondjait.  Ezt teszi az ország vezetése is, és a sikeres számadás alapfeltétele a jó statisztika. Gondosan kell számba venni a személyeket, az ingatlanokat, a terményeket és állatokat, a jövedelmeket és ráfordításokat, a vagyonok és az adósságok értékét. A hiteles statisztika készítésének a feltételeit már 1874-ben törvény szabályozta.

A ma hatályos statisztikáról szóló törvényt 23 éve fogadta el a Magyar Országgyűlés, és a törvényt az elmúlt 23 év során eddig 27-szer kellett módosítani. Most egy új statisztikai törvény létrehozása vált időszerűvé a statisztikáról szóló európai parlamenti és európai tanácsi rendelet módosítása miatt.  Az európai intézmények fokozni kívánják a nemzeti statisztikai hivatalok szakmai és intézményi függetlenségét annak érdekében, hogy az európai szintű statisztikák megbízhatósága megkérdőjelezhetetlen legyen.

A törvényjavaslat általános vitájában az első vezérszónok Bóna Zoltán volt, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, és a Nemzeti Fórum egyesület tagja.  „A hivatalos statisztikáról szóló törvény kimondja, hogy a hivatalos statisztikai szolgálat tagja az a szervezet lehet, amely közfeladatának részeként hoz nyilvánosságra hivatalos adatokat, és amelynek szervezete és működése megfelel a nemzeti statisztika gyakorlati kódexében és az európai statisztikai rendeletben foglaltaknak. (…) A statisztikai adatok a törvényben meghatározott kivételekkel nyilvánosak, mivel a statisztika alapvető célja a tájékoztatás. Az adatszolgáltatók bizalmának megőrzése érdekében ugyanakkor létfontosságú az adatok megfelelő védelmének biztosítása. A statisztikai adatfelvétel keretében kezelt egyedi adat kizárólag statisztikai célra használható. Tilos annak bármely nem statisztikai folyamaton kívüli célra használása. (….) Összességében elmondható, hogy a hivatalos statisztika a demokrácia egyik fontos eszköze, amely lehetővé teszi az adatok felhasználói számára, hogy független forrásból származó, nyilvános és tudományosan megalapozott módszertan alkalmazásával készült adatokra alapozzák döntéseiket.”

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép