Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A RETÖRKI három éve
2016. január 29.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum három évvel ezelőtt jött létre.

Miután igyekeztek minél előbb megteremteni az alapvető működési feltételeket, megkezdték a rendszerváltáshoz kapcsolódó dokumentumok gyűjtését és a kutatómunkát. A lehetőségekhez mérten gyorsan megteremtették az iratok, fotók, hang- és képanyagok levéltári szabályoknak megfelelő őrzését, feldolgozását. Mára kisebb-nagyobb és minden tekintetben jelentékeny gyűjtemények és hagyatékok is gazdagítják az intézet archívumát. Így például Püski Sándor gazdag hagyatéka, vagy a legújabb: Vígh Károly több, mint hatvan dobozból álló rendezendő, feldolgozandó hagyatéka.

Közben folyamatosan zajlott a kutatómunka. Ennek eredményeként látott napvilágot a három év során 19 kötet, nagyobb részben az Antológia Kiadónál, melyek a rendszerváltás eszmei és politikai előzményeit, az átalakulás éveinek fontos tényeit, történéseit és dokumentumait foglalják kötetekbe és elemzik azokat. E témák között szerepel például a Nagy Imre újratemetés pártiratainak vizsgálata, a nemzeti demokratikus ellenállás eszmetörténeti áttekintése vagy a legutóbbi, két kötetes, mintegy 700 oldalas munka, az u.n. taxisblokád történetének feldolgozása számos dokumentum, a még élő szereplőkkel, szemtanúkkal készített interjú, tanulmány közlésével.

Az intézet negyedévenként angol nyelvű válogatást ad ki füzet formájában belső és külső munkatársak tanulmányaiból. Munkatársai tekintélyes számú video-interjút készítettek az ipari privatizáció és a mezőgazdasági kárpótlás történetének feldolgozása kapcsán pl. a diósgyőri vasgyár/Lenin Kohászati Művek/ privatizációjának és következményeinek történetéről. Ennek a történetnek a mélyebb feltárása céljából sikeres kerekasztal beszélgetést szerveztek Miskolcon a gyár egykori vezetőinek, mérnökeinek részvételével.

A RETÖRKI, társintézményeivel igyekszik itthon és külföldön szakmai alapokon nyugvó kapcsolatokat kialakítani. Szoros munkakapcsolat és szerződés jött létre a Lakitelek Népfőiskola Alapítvánnyal, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárával, a Kodolányi János Főiskolával együttműködve pedig diákok kutatási tevékenységére biztosít lehetőséget.

Együttműködési keret megállapodást kötött az intézet a moszkvai Európa Intézettel és közreműködésükkel szervezi március végére azt a konferenciát Budapesten, amelyre orosz kutatókat hívnak és kérnek fel - a hazai kutatók mellett - előadás tartására. Ezen kívül előkészületben van a németországi és a lengyelországi tudományos és levéltári kapcsolatok szervezése.

(Forrás: gondola.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép