Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A RETÖRKI Fiatal Kutatói programjában részt vevő hallgatók beszámolója
2017. április 6.

Harmadik alkalommal kutatták a rendszerváltás eseményeit a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), valamint a Kodolányi János Főiskola (KJF) által közösen kiírt fiatal kutatói pályázatot elnyert hallgatók. A két intézet szakmai együttműködése 2014-ben indult. A Fiatal kutatói pályázat hat hónapos kutatómunka, melynek 2016. július 1. és 2016. december 31. közötti időszakáról március 29-én tartottak beszámolót a RETÖRKI konferenciatermében.

Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója, M. Kiss Sándor, a RETÖRKI tudományos főigazgató-helyettese, Horváth Péter, a RETÖRKI általános főigazgató-helyettese mellett a meghallgatáson a Kodolányi János Főiskola nemzetközi tanulmányok és történelem tanszékét Dr. Vizi László Tamás rektorhelyettes, Dr. Zachar Péter Krisztián tanszékvezető főiskolai tanár és Dr. Simon János egyetemi tanár, a RETÖRKI tudományos tanácsadója képviselte.

A RETÖRKI Fiatal Kutatói programjában részt vevő hallgatók beszámolója

M. Kiss Sándor tudományos főigazgató-helyettes megnyitó beszédében kiemelte a RETÖRKI és a Kodolányi János Főiskola stratégiai együttműködésének fontosságát, megerősítve, hogy a program sikerességét az is mutatja, hogy most is négy hallgató vehetett részt benne. Külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ismét előtérbe kerültek részben vagy egészben kevésbé körbejárt helytörténeti témák – ahogy a múlt esztendőben Székesfehérvár – idén Kecskemét és Salgótarján viszonylatában. Jelentős kutatási anyag gyűlt össze a szlovák szemszögből vizsgált Bős-Nagymaros ügyében, valamint komoly segítséget nyújtott az Archívumban dolgozó, a levéltár kialakításában tevékenykedő hallgató is.

A RETÖRKI Fiatal Kutatói programjában részt vevő hallgatók beszámolója

Simon János köszöntötte a jelenlévőket, majd a programban részt vevő fiatal kutatók számoltak be szakmai munkájuk folyamatáról, eredményeiről.

Hegedűs Katarina: A bős-nagymarosi vízlépcső (A magyarországi döntés szlovák szemszögből). Bőséges a téma, amiről nagyon sok mindent fel lehetne még dolgozni – mondta el, majd hozzátette: „hosszú-hosszú éveken keresztül lehetne róla beszélni, mivel úgy gondolom, nem feldolgozott még a kérdés, legalábbis nem annyira, amennyire kellene. Főleg, ha a magyarországi döntést cseh és/vagy szlovák szemszögből nézzük meg.” Dolgozatában számos fel nem dolgozott szlovák forrás: levelek, tanulmányok, újságcikkek, jegyzőkönyvek találhatók, melyek nagy részére Somorjáról származik, de talált forrásokat itt, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet Archívumában is. Kiemelte: témaválasztásának célja egy átfogó kép kialakítása a bős-nagymarosi vízlépcső, ezen belül a csehszlovák-magyar együttműködések ügyéről, 1988 előtt és 1988-1991 között. Tanulmányában ezen kívül rávilágított a csehszlovákiai magyar kisebbség helyzetére is. Kutatásai során jelentős mennyiségű irat- és forrásanyag gyűlt össze, melyet a RETÖRKI Archívuma részére át is ad, hogy ez által is tovább kutatható legyen majd a téma.

Hegedűs Tamás: Magyar demokrata rendszerváltók története Kecskeméten 1987-1990 (A kecskeméti MDF-alapítástól a választásokig). A kecskeméti MDF történetét vizsgálta az alapítástól az első szabad választásokig, különös tekintettel a helyi MDF megalakulására, médiaszerepléseire, szervezett eseményeire, a helyi sajtóban való megjelenéseire és helyi ellenzékkel való viszonyára. Tanulmányában két fő kutatási forrásra támaszkodott: a korabeli sajtóban található interjúkra, valamint az általa – a korabeli eseményeket meghatározó – személyekkel készített interjúira. Beszámolójában kitért arra is, hogy tudomása szerint ezt a témát még senki nem tárta fel Kecskeméten, különös tekintettel a helyi MDF 1989-es történetére.

A RETÖRKI Fiatal Kutatói programjában részt vevő hallgatók beszámolója

Nagy Artúr: A rendszerváltoztatás folyamatai Salgótarjánban, kiemelten a helyi MDF története. Kifejezetten érdekesnek találta, hogy egy gyökereiben szocialista berendezkedésű várossal – szülővárosával – kapcsolatban megvizsgálja a rendszerváltozás folyamatait, azon belül is az MDF helyi szervezetét. Tanulmányában szó esik Salgótarján történetéről és gazdaságáról, az MDF történetéről, tevékenységéről Salgótarjánban és Nógrád megyében egyaránt, különös tekintettel a március 15-i eseményekre, illetve a salgótarjáni MDF programjára. Kiemelte: eredetileg csak Salgótarjánra fókuszált volna, de amikor az anyagokat dolgozta fel, nem tudta figyelmen kívül hagyni Nógrád megye másik három nagy települését: Balassagyarmatot, Szécsényt és Pásztót, így ezek is bekerültek a tanulmányba. Dolgozatának végén névmutató található, melyben felsorolja azokat a személyeket, akik markáns szereplői voltak a helyi MDF szervezeteknek.

Jónás Róbert munkája nem egy kutatási téma köré épült, hanem a RETÖRKI Archívum napi működésében vállalt aktív szerepet. Részt vett az Archívum nyilvántartó rendszerének fejlesztésében, valamint iratok feldolgozásával és rendezésével is foglalkozott. Beszámolójában kitért arra, hogy e munka során mind a levéltári-szakmai, mind pedig a történeti ismeretei bővültek. Megismerkedett a levéltár ügyének fejlődésével – a negyvenes évek közepétől napjainkig, nyomon követve a főbb intézményi és jogi-környezeti változásokat – és az iratkezelés szabályaival. A félév alatt végzett tevékenységei közül kiemelte és röviden bemutatta a Pozsgay-iratokhoz kapcsolódó munkáját. Ezen iratok annak a kaliforniai Hoover-Intézethez kivitt (1997) dokumentumcsoportnak képezik egy részét, amely 2015-ben került a RETÖRKI Archívumába. Az iratokhoz a feldolgozása során részletes jegyzéket és segédanyagot is készített, ezáltal is mélyebb ismereteket szerezve Pozsgay politikai tevékenységével és a rendszerváltásban vitt szerepével kapcsolatban.

Jónás Róbert a Rendszerváltó Archívum folyóirat 2017. márciusi számában publikálta munkája egy másik szeletét: Az informatika és az információs társadalom hatása a levéltárakra címmel.

Zárásként M. Kiss Sándor, a RETÖRKI tudományos főigazgató-helyettese az Intézet nevében megköszönte az együttműködést és a hallgatóknak a kiváló és értékes tanulmányokat.

Bágya Rita
Fotók: Havasi Dániel

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép