Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A rendszerváltás pártjairól indított könyvsorozatot a Retörki
2017. május 5.

Az 1980-90-es évek fordulójának változásaiban fontos szerepet játszó politikai alakulatok történetét bemutató könyvsorozatot indított a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) - mondta el az első kötet szerdai budapesti bemutatóján Bíró Zoltán főigazgató.

Orosz Tímea A magyar szociáldemokrácia a rendszerváltoztatás időszakában című munkáját méltatva a főigazgató közölte: ez a "kis pártrémtörténet" jól megmutatja, hogy volt egy közös pont az újraalakult történelmi pártoknál: mindegyik "leromlott", szétesett, és ebben kimutathatók külső tényezők is.

Várhatóan még az idén megjelenik a KDNP és az MDF rendszerváltás-kori történetét bemutató kötet is - mondta Bíró Zoltán.

A lakiteleki Antológia Kiadó kötetét méltatva Fricz Tamás, a Retörki tudományos főmunkatársa azt hangsúlyozta: a rendszerváltoztatás befejezetlen folyamat, a magyar nép történelmében nem egyszer előfordult már, hogy próbált katarzis nélkül továbblépni, bár tudta: éppen ez lesz az újabb problémák megoldásának egyik fontos akadálya.

A rendszerváltás pártjairól indított könyvsorozatot a Retörki

Azt mondta, vannak a 1980-90-es évek fordulójának alaposan feltárt vonatkozásai, mint a hatalommegosztás vagy az alkotmányozás, esetleg az intézményi-jogi átalakulás kérdése, de a kutatók jóval kevesebbet tudnak az informális folyamatokról, legyen szó a piacosodásról, a változó nemzetközi környezet hatásairól, a globális háttérhatalom megjelenéséről, az átvilágítás elmaradásának tényleges körülményeiről vagy a titkosszolgálati mozgásokról, módszerek alkalmazásáról.

Sokan sokféleképpen dolgoztak azon, hogy ez a képződmény boruljon fel, essen szét darabjaira - jelentette ki Fricz Tamás a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) történetéről szólva, és azt hangsúlyozta, hogy az MSZDP szétzúzása nagyon fontos kérdés volt az MSZP számára.

Fricz Tamás megjegyezte: a magát nemzeti pártként meghatározó MSZDP sikere esetén nem az utódpárt és az antikommunista erők között lett volna a törésvonal, hanem lett volna egy olyan baloldali párt, amely a jobboldallal is képes szót érteni nemzeti kérdésekben, ahogyan az például Csehországban történt.

A rendszerváltás pártjairól indított könyvsorozatot a Retörki

A kötet szerzője, Orosz Tímea arról beszélt az eseményen: a sajtóhírek alapján jószerével az MSZDP akkori története sem rekonstruálható, ezért a folyamatok hét, a pártban fontos szerepet betöltő szereplőjével készített interjúkban próbálja rekonstruálni az eseményeket, törekvéseket.

Csaknem kétévnyi munkája alatt körülbelül ugyanannyi megszólalótól hallotta, hogy volt szerepük a titkosszolgálatoknak az MSZDP-ben történtekben, mint ahányan ennek ellenkezőjét állították, ugyanakkor nem bukkant bizonyító erejű levéltári anyagra - közölte.

MTI
Fotó: Bágya Rita

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép