Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Rákóczi Szövetség megemlékezést szervezett Pécsen - Remény Útja
2015. január 22.

A Rákóczi Szövetség Pécsi Tudományegyetemen működő tagszervezete megemlékezést szervezett, mivel 2015. január 23-án lesz 70. évfordulója annak, hogy 1945. január 23-án szerb fegyveresek a bácskai Csúrog védtelen magyar polgári lakosságát; nőket, gyermekeket és idős embereket elhurcoltak otthonaikból és gyalogosan a járeki koncentrációs táborba deportálták őket.

A történet szörnyű előzménye, hogy 1944 novembere folyamán a település 3.000 magyar lakosát, főként a férfiakat, ugyanezen szerb fegyveresek brutális kegyetlenséggel likvidálták. Csúrogot követően másik két magyarlakta falut, Zsablyát és Mozsort magyartalanították a partizánegységek. Az esemény a második világháborút lezáró délvidéki vérengzések betetőzése volt.

Az évforduló alkalmából a Rákóczi Szövetség pécsi szervezete a középiskolákkal közösen városi megemlékezést szervezett, melyen  a Kossuth térről az emlékezők felmenetlenek a Kálvária dombra, ahol beszédet mondott Dr. Őri László, Pécs Város alpolgármestere, Ömböli Zoltán, a bukovinai székelyek képviseletében és Kiss Igor a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökségi tagja.

A Remény Sétája nevet kapta a megemlékezés, mivel a résztvevők reményüket fejezték ki a téren, hogy a délvidéki magyarság az elkövetett borzalmak dacára is képes megőrizni nyelvét, kultúráját, identitását a jövőben.

A Rákóczi Szövetség megemlékezést szervezett Pécsen - Remény Útja

Őri László

Őri László alpolgármester a megjelent több száz résztvevő előtt, beszédében kiemelte, hogy erkölcsi kötelességünk emlékezni és emlékeztetni elsősorban azt a nemzedéket, amely számára már csak történelem órák tananyaga lehet a délvidéki magyarság genocidiuma, egy nemzetrész passiója. Ma már nem „bűnös nemzet” tagjaként emlékezhetünk, hanem felemelt fejjel, egy lélekkel. Hogy ez a történelmi fordulat lehetségessé vált, abban döntő jelentősége van az anyaország 2010-től kialakított és folytatott nemzetpolitikájának és külpolitikájának. Az új Alkotmány megteremtette Magyarország új nemzet-stratégiájának törvényes alapjait. A kettős állampolgárság jogintézménye lehetővé teszi a XX. század elején elszakított nemzettestek „határok-feletti” egyesítését. A magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítése valósul meg napjainkban és az elkövetkezendő időszakban. Ez átgondolt, árnyalt nemzetpolitikát és külpolitikát kíván, amelynek egyik legfontosabb célja: kivívni, elismertetni a határon túl élő magyarság alapvető egyéni és kollektív jogosítványait. Ez a reménység útja. Ezt az utat jártuk be most jelképesen, ezt jelenítettük meg most. Ez a mi mostani emlék-utunk, amivel kifejeztük: „Egy nemzetnél sem vagyunk alább-valóak”, hogy a magyarság egysége, történelmi jövője összefogáson, együttemlékezésen és közös vállalásunkon nyugszik.

Azt kívánom, hogy haladjunk közösen a reménység útján, amely az életünk, magyarságunk, megmaradásunk útja.

Kiss Igor vajdasági magyar politikusként, beszédében hangsúlyozta, hogy előrelépésként élik meg, hogy a politikai elégtétel részben megtörtént, azonban a vagyon-visszaszármaztatás mai napig nem történt meg, a magyarellenes atrocitások tényfeltáró kutatása is nehézkes. Hozzátette, hogy feladatuknak tekintik, hogy az áldozatoknak méltó emlékhelyeket állítsanak és saját maguk erejéből ezt meg is teszik. Van, aki saját kezűleg készített kopjafákat, kereszteket állított, emlékműveket emeltek. Kiss Igor arra is felhívta a figyelmet, hogy sok munka van még a történelem egyes momentumainak tisztázása előtt.

Ömböli Zoltán a délvidéken meghurcolt és kitelepített bukovinai székelyek nevében szólt, hangsúlyozta, hogy nem csak emlékhelyek és megemlékezések kellenek hanem, emlékezők, akik megemelik kalapjukat őseik előtt és nem feledik azok történeteit, kultúráját.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép