Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Petőfi Párt története - Könyvbemutató a RETÖRKI-ben
2017. június 8.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumban 2017. május 31-én mutatták be Szeredi Pál A Petőfi Párt története című kötetét, mely a Barangoló Kiadónál jelent meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával. Az Intézet tanácstermében összegyűlt hallgatóság számára Veres Péter portrészobra idézte meg a vizsgált korszakot.

A könyvbemutatón először Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket, majd a megjelent kötetről szólva kiemelte: „Szeredi Pál írásával nemcsak a párttörténetírás gazdagodik, hanem a szép és izgalmas könyv elmélyíti az emlékezetet is.” A népi mozgalomból kinövő Petőfi Párt kapcsán pedig azt is elmondta: ”a népi mozgalom, ha sokszor nem is volt eredményes politikai téren, de szellemi értékei mindig megmaradtak és továbbéltek.”

A Petőfi Párt története - Könyvbemutató a RETÖRKI-ben

A kötetet ezt követően M. Kiss Sándor, a RETÖRKI tudományos főigazgató-helyettese mutatta be, aki megosztotta a hallgatósággal: „örömmel vállalta a feladatot”, s kiemelte a szerző köztörténeti műveltségét, mellyel a néhány napig létezett párt történetét megírta. Méltatta a levéltári források széles körének feltárását, így a Magyar Nemzeti Levéltár, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának és a Hazafias Népfront iratainak feldolgozását, és a szerző sajtóismeretét is. Továbbá hangsúlyozta a Püski Sándorral, Zsigmond Gyulával, Borbándi Gyulával és több kortárssal folytatott személyes beszélgetések jelentőségét, mivel „a személyes életutakon keresztül a szerző közvetlen közelről ismerhette meg a korszakot.” A kötetet emellett többrétegű műnek nevezte, s hozzátette: „a párt története mögött ott van a népi mozgalom története, továbbá a korszak feszültségei is érezhetőek a sorok között.” M. Kiss Sándor kitért a szerző sajátos fogalomhasználatára is, mely alapján 1956-ot magyar népfelkelésnek és nemzeti szabadságharcnak nevezi.

A Petőfi Párt története - Könyvbemutató a RETÖRKI-ben

Szeredi Pál köszönetet mondott a résztvevőknek azért, hogy: „jelenlétükkel mindig megerősítik abban, hogy azok a kérdések, melyekről ír, többeket érintenek és érdekelnek.” Ezután röviden ismertette a Petőfi Párt megalakulásának előzményeit, melynek során elmondta: „a Nemzeti Parasztpárt nem szűnt meg 1949-ben”, majd a szovjetek november 4-ei bevonulását követő időszakot is, amikor a párt fokozatosan szüntette meg tevékenységét: „először Bibó István távozott a parlamentből november 6-án, majd a párt jogilag még 1957. január 7-ig létezett, működését ezt követően szüneteltette, s a pártiroda csak 1960-ban szűnt meg„ - tette hozzá.

Ezután kiemelte a források tiszteletben tartásának fontosságát, s azt is: „célja az, hogy a kötettel hozzájáruljon a jobb megértéshez, hogy megmaradjon minden, ami értékes, s ezáltal jobban meg lehessen ismerni a korszakot.”

Bíró Zoltán összegezve az elhangzottakat, felhívta a figyelmet a népi mozgalom megítélésének már a korszakban is tapasztalható ellentmondásosságára.

A kötet a hivatalosan csak 3 napon át működő Petőfi Párt történetének előzményeit és utóéletét is bemutatja, s jóval bővebb és sokrétűbb, mint a három nap története, mindemellett szervesen illeszkedik Szeredi Pálnak a népi mozgalom történetéről és fontosabb szereplőiről eddig megszületett könyveinek sorába.

Marschal Adrienn
retorki.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép