Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A népfőiskola lehet a gyógyír a társadalmi betegségekre
2016. január 26.

A népfőiskolák fontosságáról, értékteremtéséről és viharos múltjáról tartott előadást Lezsák Sándor a Parlamentben. A politikus szerint az egész világon létező mozgalom hazánkban, más országoktól eltérő módon jelenik meg.

Egy közös pont azonban mégiscsak akad, mégpedig, hogy születésüket a veszélytudat indukálja. Az a nemzethalálhoz közeli állapot, amikor az ország vagy nép sorsa, jövője és kultúrája kerül veszélybe – hangzott el a Nemzeti kultúra – társadalom, gazdaság, jólét című szakmai konferenciáján.

A népfőiskola lehet a gyógyír a társadalmi betegségekre

A népfőiskolai mozgalom „szülőatyja” a veszélytudat. Célja megtalálni a válaszokat a közösség mindennapjait érintő és életének döntő kérdésire az „itt és most” elve alapján, de történelmi összefüggésekben.

Trianonnal kezdődött minden

Az első világháborút lezáró – 1920. június 4.-én a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy- Trianon-kastélyban aláírt – békediktátum, az ország megcsonkítása, a magyar nép lelki állapota és a társadalmi bajok együttesen követeltek azonnali válaszokat és megoldásokat arra a kérdésre, hogyan válhatunk végre a politikai nemzet részévé és sorsunk alakítójává. Az Országgyűlés alelnöke a rövid történelmi visszatekintésben kitért arra is, hogy bár a kommunizmusban mindent megtettek azért, hogy elfojtsák a keresztény szellemiségű mozgalmat – államosították a népfőiskolák vagyonát, üldözték vezetőiket – a rendszerváltás után a közművelődés leépülésének időszakában mégis újjá születtek a népfőiskolák Magyarországon.

Lakiteleki Népfőiskola

A népfőiskola gondolata, mint búvópatak úgy tört elő a szovjet megszállást követően. A lakiteleki intézmény 1990 telén alakult.

„Már a kezdetkor alapvető feladatom és célom volt, hogy fölkutassam, megtaláljam azokat a településeket, személyiségeket, ahol, és akik a minden területen bomlasztó és pusztító és züllesztő erkölcsi, gazdasági válság ellenére és ellenében is képesek életerős kisebb-nagyobb közösséget szervezni, megtartani, szemléletet formálni, egymást erősíteni, gazdagítani. A Lakiteleki Népfőiskola kollégiumai, elsősorban a Klebelsberg Kollégium, a Karácsony Sándor Kollégium, a nyári szabadegyetemek munkája élményforrás volt, és bizonyította, hogy a búvópatakokból felszínre tört a népfőiskolai gondolat és korszerű formában képes közösségi tereket létrehozni, akár önellátó falvakat is működtetni.” – fogalmazott Lezsák Sándor.

A Lakiteleki Főiskola adott otthont az első Hungarikum konferenciának 1990-ben. A majdani törvény előkészítő folyamataként pedig Bács-Kiskun megye tíz kistérségben értékfeltáró kiállításokat, összejöveteleket szerveztek.

„Többek között e tapasztalatok segítségével jutottunk el képviselőtársaimmal az országgyűlési határozathoz, és 2012-ben a nagy többség által megszavazott törvényhez. A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény berendezi az ország, a magyarság kirakatát világszerte ismert és elismert magyar csúcsteljesítményekkel, de ez a törvény a helyi értékek föltárást, bemutatását is szorgalmazza.” – tette hozzá Lezsák Sándor.

Szerinte van, ami nem változott, ez pedig a szemlélet. A mai népfőiskolák törekvéseit ugyanaz jellemzi, mint a két világháború közti mozgalom résztvevőit, vagyis:

„Európai létünk és a Kárpát-medencei magyarság sorskérdéseire keresik az adott korszak szerint lehetséges válaszokat.”

A több évtizednyi népművelői gyakorlattal rendelkező politikus zárásként hozzátette, a népfőiskolák szerepe vitathatatlan a magyarság nemzeti öntudatának, összetartozásának megteremtésében továbbá bázisa a közösségi művelődésnek. Előadást Benda Kálmán gondolatával zárta, a két világháború között megjelentetett „Népfőiskolai Útmutató”-ból:

„Nem is csak a népfőiskolát nézem. Szemem előtt az egész magyar népművelés van. Ebbe próbálom beleépíteni a népfőiskola célkitűzését, és munkáját is.”

Ma is ez a feladatunk, és ez nem kevés – hangsúlyozta a végén Lezsák Sándor.

Miklós Kata                     

(Forrás: PestiSrácok.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép