Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 15. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
A nemzetközi adócsalásról és adóelkerülésről

A 2014 májusában megalakult új Országgyűlés pártsemleges, szakmai hozzáértést igénylő törvények tárgyalásával kezdte meg a működését. Ezek egyike volt a Magyarország kormánya és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról szóló megállapodás kihirdetéséről, valamint az ezzel összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája.

A megállapodás fő célja az adóelkerülés elleni küzdelem és a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdítása. A megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok adóhatósága és a magyar adóhatóság rendszeresen információkat cseréljen egymással. Egy hazai adócsalási botrány is indokolta a megállapodás időszerűségét és halaszthatatlanságát.

Kora tavasszal a szocialista párt második emberének – elnökhelyettesének – több, mint félmilliárd forintnyi eltitkolt vagyonára derült fény, nem sokkal azt követően, hogy a politikus a nyomorgó szegényeket képviselte és vezette egy általa szervezett – úgymond „éhségmenet” – élén.

Mivel az eltitkolt vagyonának mintegy fele külföldi bankszámlákon volt, a leleplezésre nem kerülhetett volna sor külföldi adónyomozóknak ebben az ügyben kezdeményező fellépése, és a magyar hatóságokkal történő együttműködése nélkül.  Bartos Mónika a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, és egyben a Nemzeti Fórum Egyesület tagja hozzászólásában hangsúlyozta: „A hatóságok közti együttműködés és az adóügyi információcsere a leghatékonyabb módja a nemzetközi adócsalás és adóelkerülés megakadályozásának. Nemzeti hatáskörben azonban manapság képtelenség az adóelkerülés visszaszorítása, ezért szükséges az államok közti közös fellépés és a nemzetközi sztenderdek bevezetése… Az Amerikai Egyesült Államok 2014. július 1-jével lépteti hatályba a külföldi számlák adómegfeleléséről szóló szabályozását. Részben a szabályozásban foglalt szankciók elkerülése, részben pedig az információáramlás koordinálása céljából döntött úgy a világ államainak nagy része, az Európai Unió tagállamai is, hogy kétoldalú egyezményben szabályozzák a számlainformációk cseréjét.”

A megállapodás hiánya számos hazai pénz- és tőkepiaci szereplő részére többletterhet, piacvesztést, továbbá a kisbefektetők számára jogbizonytalanságot eredményezne. A megállapodás hiányában Magyarország érdekei külföldön jelentős mértékben sérülnének, és emellett a belföldi adócsalók is folytathatnák korábbi káros tevékenységüket.

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép