Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A nemesmiliticsi szüreti felvonuláson járt az IKON
2018. szeptember 9.

A Lakiteleki Népfőiskola szervezésében 2015 őszén valósult meg a Nyugat-Bácska Értékfeltáró Kollégium, amelyen én is részt vehettem két szaktársammal és egyetemünk egyik PhD-s hallgatójával. A település, amelyet megismerhettünk, Nemesmilitics volt.

A kutatás során kialakult jó kapcsolatoknak hála többször visszatérhettünk a településre többek között a „Határok nélkül, közös nyelven” elnevezésű könyv- és játékgyűjtő akció során vittünk az óvodába játékokat és könyveket. Megtapasztalhattuk a helyiek vendégszeretetét, a falunap jó hangulatát, a Kulen fesztivál színvonalasságát, valamint részt vehettünk a szeptember 1-jén megrendezett szüreti bálon.

A bál a helyi magyarság és a település életében is az egyik legnagyobb eseménynek számít. Közel húszéves kihagyás után (amit részben a délszláv háború és annak negatív anyagi következményei okoztak) 2015. október 10-én rendezték meg újra. Az eseménynek a helyi Kultúrotthon ad helyet és a szintén helyi Németh László Magyar Művelődési Egyesület tagjai szervezik azt A rendezvényen az Egyesület táncosai lépnek fel.

A nemesmiliticsi szüreti felvonuláson járt az IKON

Délután kettő órakor kezdődik a felvonulás, amelynek során a táncosok és a résztvevők elindulnak a bíró házához. Őket zenekar kíséri, ezzel invitálva a falu lakosságát az esti bálra. A bíró után a nép elmegy a bíróné házához őt is kikérni és körbejárva a falut, visszaérkeznek a Kultúrotthonba. A mulatság este kezdődik, amelyet a táncosok nyitnak meg. Ez után következik a vacsora, aminek főfogása a helyi különlegesség: az üszőpaprikás.

A teremben van egy keret, rajta szőlőlevelekkel, szőlővel és ajándékokkal, amit az este folyamán el lehet lopni. A csőszök - akiket a táncos fiúkból választanak ki – figyelik a lopásokat, és akit elkapnak, annak bizonyos összeget fizetni kell büntetésként. Akit nem kapnak el, az a lopott ajándékot beválthatja és a helyiek által felajánlott apróságokat megkapja cserébe. Az est főpontja a koronára való licitálás - amelyben szintén helyi felajánlás -, amit egy fél sültmalac, sültcsirke és bor jelent. Az élő zene és a tánc természetesen reggelig tart.

A falu számára az idei év tartogat még eseményt, hiszen a központban álló római katolikus templom 1818-ban épült, ebben az évben lesz 200 éves. Reméljük, hogy az évfordulón is részt tudunk venni, és azon dolgozunk, hogy ez a kialakult kapcsolat megmaradjon.

 

Demeter Péter
az IKON alelnöke

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép