Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a Magyar Tájdíjat
2015. február 4.

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a 2015. évi Magyar Tájdíjat, amelyet kedden adtak át a Földművelésügyi Minisztériumban.

A Zöldutak Módszertani Egyesület, a Vasfüggöny Út Egyesület, a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAVKI) alkotta pályázati konzorcium nyertes pályaműve részt vesz az Európa Tanács Táj Díja 2015. évi pályázaton, a döntés nyáron várható, az eredményhirdetést őszre tervezi az Európa Tanács.

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a Magyar Tájdíjat

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram célja a magyar-szlovén országhatár által átszelt Hetés, mint néprajzi táj értékes természeti és kultúrtörténeti jellegű tájelemeinek a helyi közösségek részvételével történő felmérése, megőrzése, fenntartható hasznosítási lehetőségek feltárása.

Kiegészítik és erősítik egymást a Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkárság hatáskörébe tartozó szakterületek. Egy olyan egységes rendszerről van szó, amelynek elemei szorosan illeszkednek egymáshoz - jelentette ki az ünnepélyes eredményhirdetésen V. Németh Zsolt.

A génmegőrzés fontosságát hangsúlyozva az államtitkár úgy fogalmazott: a 9 ősi magyar kutyafajta tenyésztésével megbízzuk a nemzetipark-igazgatóságokat.

V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy az agrárfejlesztés számos ponton kapcsolódik a környezetügyhöz: csak az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott támogatások 30 százaléka "zöld elemeket" tartalmaz, vagyis a klímaváltozás enyhítését és energiahatékonyságot célozza.

A hungarikumok és a kiemelt nemzeti értékek között is találunk számos olyan természeti kincset, amely szorosan kapcsolódik a környezet- és természetvédelemhez - hívta fel a figyelmet az államtitkár. A hungarikumok közül V. Németh Zsolt példaként hozta fel a Fertő kultúrtájat, a pusztát, Hollókő ófalut és környezetét, az Aggteleki-karszt barlangjait, de megemlítette a kiemelt értékek közé legutóbb bekerült Hévízi-tavat az ottani hagyományos gyógyászattal együtt.

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a Magyar Tájdíjat

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy az idén megkezdik a tájak számbavételét, az uniós forrás felhasználásával kidolgozzák a magyarországi tájkarakter-alapú tájosztályozási rendszert, amely a fejlesztéseket is megalapozza.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel együttműködve a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton kiemelt üdülőkörzetben a tájegységet erősítő kisléptékű gazdaságfejlesztési mintaprojektek kidolgozását és megvalósítását támogatják.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, az Európai Tájegyezmény nemzeti koordinációs munkacsoportjának elnöke felidézte, a 2000-ben aláírt egyezmény célja, hogy elősegítse a tájak védelmét, kezelését és tervezését. Tavaly év végéig 40 ország csatlakozott az együttműködéshez. Magyarországon az Európai Táj Egyezmény 2008. február 1-jén lépett hatályba - tette hozzá.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a tájegyezmény végrehajtásának részeként az Európa Tanács kétévente pályázatot ír ki az Európa Tanács Táj Díjának elnyerésére, ezt Magyarország nemzeti szintű pályázati rendszerrel segíti. A nemzeti szintű pályázatot 2014-ben negyedik alkalommal írták ki, a pályázók 2012-től - másodszor - nemcsak a nemzetközi fordulón való részvételért, hanem a Magyar Tájdíj elnyeréséért is versenyeznek, miután a vidékfejlesztésért felelős miniszter 2012-ben miniszteri utasítással hivatalosan is létrehozta a Magyar Tájdíjat.

Fotó: Pelsőczy Csaba

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/Földművelésügyi Minisztérium)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép