Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok
2015. június 26.

Kiállítással, valamint gálaműsorral ünnepelték a magyar hungarikumokat Veszprémben csütörtök este.

"Bízom benne, hogy a magyar színház ügye egyszer a hungarikumok sorába emelkedhet" – hangoztatta Oberfrank Pál, a Hagyományok, értékek, kincsek és ünnepek című összművészeti kiállításnak helyet adó Petőfi Színház igazgatója. „Nagy becsben tartják hazánkban a színházakat, a magyar társadalom nagy erőfeszítésébe kerül ezek fenntartás, de a kultúrpolitika is fontos ügynek tartja.”

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

Dr. Fazekas Sándor

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke nyitotta meg a kiállítást. Szerinte a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményét jelentik. „Minden egyes érték egy becses kincs, amely túlélte a történelem viharait.” Felhívta a figyelmet arra is, hogy megyénk jelentős számú helyi értékkel büszkélkedhet, ezért „érdemes felkeresni ezt az országrészt, jó itt élni. Bízom benne, hogy ez a kiállítás hozzásegít minket ahhoz is, hogy az ünnepnapokból a hétköznapok részévé váljanak a hungarikumok.”

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

A Petőfi Színház előcsarnokában megtekinthetők voltak az eseményen a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak termékei, bemutatkozott a Csalló Pálinka Manufaktúra, a Barcza borászat, a Kékkúti Ásványvíz, az alsóörsi és a paloznaki asszonyok pedig a csipkeverés hagyományát mutatták be a helyszínen. A falat a Magyar Fotóművészeti Szövetség senior alkotócsoportjának képei díszítették – természetesen a hungarikum témakörében, Sövényházi Balázsnak köszönhetően pedig házias ízek kedvelői is megtalálhatták számításainkat.

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

Porga Gyula

Az ünnepség egy nagyszabású gálával folytatódott a színházteremben. „Az tud igazán jövőt tervezni, aki tisztában van a múltjával, amire lehet építkezni” – fogalmazott köszöntőjében Porga Gyula polgármester. Hozzátette: Értéket őrizni csak közösen lehet, éppen ezért a veszprémieknek fontosak a megyei kincsek is, miközben megtaláljuk azokat a dolgokat, amik összekötnek minket.

A magyarság csúcsteljesítményei a hungarikumok

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül pedig semmi sem tartós. „Az értéket teremtő, megtartó, felfedező ember nélkül ez az ország nem tud erősödni. A helyi közösségek értékfeltáró munkájának segítségével erősödik a megyei, majd bővül a nemzeti értéktár, a piramis csúcsa pedig a hungarikum.” Igazi erős alap nélkül nincs piramis – utalt a kis települések értékeire Lezsák Sándor, aki az egyre gyarapodó külföldi értéktárakról is megemlékezett.

Dr. Fazekas Sándor az Első Nemzeti Érték Gála megnyitásaként ismertette a csütörtöki napon Veszprémben ülésező Hungarikum Bizottság döntéseit. Ennek értelmében a hungarikumok sorába felveszi a Hévízi-tavat, valamint a tradicionális hévízi gyógyászatot, valamint Neuman János életművét. A nemzeti értékek közé került az őrségi táj, valamint Szalafői Népi Együttes, továbbá a magyar tanya, mint fogalom, ami egy értékrendet, életformát jelképez.

A Hungarikum Bizottság elnöke ismertette, 500 helyi érték van Magyarországon, valamint több mint 100 magyar értékkel büszkélkedhetünk, illetve 50 hungarikumot neveztünk meg, mint kiemelt nemzeti érték. „Ez a gála is ráirányítja a figyelmet a körülöttünk lévő kincsekre, büszkeségeinkre” – zárta beszédét.

Cseh Zoltán

Fotó: Domján Attila

(Forrás: VeHir.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép