Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
A magyarországi németek kitelepítéséről

A II. világháborúban győztes hatalmak Szövetséges Ellenőrző Tanácsa 1945. november 20-án határozta el - a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján – németek millióinak Közép- és Kelet Európából történő elhurcolását és szülőföldjéről történő elűzetését.

A Magyarországot megszálló szovjet hadsereg már a bevonulása kezdetétől megkezdte a német nemzetiségű, sőt önmagában már a német nevű magyar állampolgárok „malenykíj robotra” történő elhurcolását, de ebben a műveletben a formálisan sem önálló magyar államnak nem volt semmilyen szerepe. A nagyhatalmak döntésének végrehajtását 1946. január 19-én kezdte el a magyar állam Budaörsön, erős megszállói nyomás révén.

Az Országgyűlés 2013. december 20-án elfogadott döntése alapján minden év január 19-én emlékezünk meg a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének a szomorú történéseiről. 2014. január 19-én Orbán Viktor miniszterelnök levelében azt írta, hogy az elmúlt században Magyarország kétszer tapasztalta meg a diktatúra iszonyatát, és ez éppen kettővel több annál, mint amennyit egy országnak valaha is el kellene viselnie. Minden ember saját maga felel bűneiért. Egy bűnös rendszer képviselőinek bűneiért nem felelhetnek azok, akiknek „bűnük” annyi, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik – fogalmazott a miniszterelnök. Sajnos, ma is vannak olyanok, akik szerint kollektívan el lehet ítélni népeket és népcsoportokat. „Bűnt bűnnel jóvátenni nem lehet, vélt bűnt bűnnel jóvátenni még kevésbé, és vélt bűnt kollektív büntetéssel végképp nem” – írta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az emlékezés kultúrájára van szükség Magyarországon minden gaztettel és gonosztettel szemben. Az országgyűlési határozat vitájában felszólalt Ékes József, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, és a Nemzeti Fórum egyesület tagja. Emlékeztetett arra, hogy az akkori kitelepítések évtizedekig félelemben tartották a német nemzetiségű lakosságot. „Nagyon jól tudjuk, hogy az időskorúak csak a lakásban mertek németül megszólalni, kint az utcán már csak hellyel-közzel, a munkahelyen nem is hellyel-közzel, hanem teljes egészében tiltott volt a nyelvhasználat, csakúgy, mint a közösségi térben. Ezt mindannyian tudjuk, mindannyian számos példát tudnánk ezzel kapcsolatban elmondani, felsorakoztatni.”

A képviselő felsorolta a szűkebb pátriájában a kitelepítésektől szenvedett falvakat és városokat, jelesül Ajkarendek, Kislőd, Városlőd, Úrkút, Bakonygyepes, Magyarpolány, Csehbánya településeket.

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép