Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
A magyarországi németek kitelepítéséről

A II. világháborúban győztes hatalmak Szövetséges Ellenőrző Tanácsa 1945. november 20-án határozta el - a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján – németek millióinak Közép- és Kelet Európából történő elhurcolását és szülőföldjéről történő elűzetését.

A Magyarországot megszálló szovjet hadsereg már a bevonulása kezdetétől megkezdte a német nemzetiségű, sőt önmagában már a német nevű magyar állampolgárok „malenykíj robotra” történő elhurcolását, de ebben a műveletben a formálisan sem önálló magyar államnak nem volt semmilyen szerepe. A nagyhatalmak döntésének végrehajtását 1946. január 19-én kezdte el a magyar állam Budaörsön, erős megszállói nyomás révén.

Az Országgyűlés 2013. december 20-án elfogadott döntése alapján minden év január 19-én emlékezünk meg a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének a szomorú történéseiről. 2014. január 19-én Orbán Viktor miniszterelnök levelében azt írta, hogy az elmúlt században Magyarország kétszer tapasztalta meg a diktatúra iszonyatát, és ez éppen kettővel több annál, mint amennyit egy országnak valaha is el kellene viselnie. Minden ember saját maga felel bűneiért. Egy bűnös rendszer képviselőinek bűneiért nem felelhetnek azok, akiknek „bűnük” annyi, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik – fogalmazott a miniszterelnök. Sajnos, ma is vannak olyanok, akik szerint kollektívan el lehet ítélni népeket és népcsoportokat. „Bűnt bűnnel jóvátenni nem lehet, vélt bűnt bűnnel jóvátenni még kevésbé, és vélt bűnt kollektív büntetéssel végképp nem” – írta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az emlékezés kultúrájára van szükség Magyarországon minden gaztettel és gonosztettel szemben. Az országgyűlési határozat vitájában felszólalt Ékes József, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, és a Nemzeti Fórum egyesület tagja. Emlékeztetett arra, hogy az akkori kitelepítések évtizedekig félelemben tartották a német nemzetiségű lakosságot. „Nagyon jól tudjuk, hogy az időskorúak csak a lakásban mertek németül megszólalni, kint az utcán már csak hellyel-közzel, a munkahelyen nem is hellyel-közzel, hanem teljes egészében tiltott volt a nyelvhasználat, csakúgy, mint a közösségi térben. Ezt mindannyian tudjuk, mindannyian számos példát tudnánk ezzel kapcsolatban elmondani, felsorakoztatni.”

A képviselő felsorolta a szűkebb pátriájában a kitelepítésektől szenvedett falvakat és városokat, jelesül Ajkarendek, Kislőd, Városlőd, Úrkút, Bakonygyepes, Magyarpolány, Csehbánya településeket.

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép