Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Magyar Országgyűlés alelnökét fogadták
2016. április 6.

Április 5-én Dunaszerdahelyen járt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a hungarikum-mozgalom egyik elindítója.

A négytagú magyarországi delegáció – Lezsák Sándor, dr. Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője, dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság Értéktár Koordinációs megbízottja és Németh Szilvia, a Magyar Országgyűlés Alelnöki Titkárságának vezetője – akiket Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet vezetője kalauzolt, előbb a városházára érkezett, ahol Hájos Zoltán polgármester, Horváth Zoltán és A. Szabó László alpolgármesterek, Ibolya Ildikó, a városi művelődési központ igazgatónője, valamint Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója fogadták.

A Magyar Országgyűlés alelnökét fogadták

Lezsák Sándor látogatásának egyik célja Felvidéken is folytatni a Lakiteleki Népfőiskola közös értékfeltáró munkáját, azaz feltérképezni a Csallóköz, illetve a teljes Felvidék szellemi és tárgyi értékeit. Ebben a felvidéki érték-leltárban több területet is szeretnének megismerni, bejárni, különösen most, mikor a legkisebb település is keresi saját múltját, s vele identitását.
A hungarikumok felvidéki összegzésének egyik „munka-központjaként” – elhelyezkedése, illetve regionális szerepe miatt – pedig épp Dunaszerdahelyet szeretnék választani.

Ebben az érték-leltár munkában várják a segítséget, tapasztalatokat, és nyitnak az együttműködésre, hiszen közös ügyről van szó – fogalmazott Lezsák Sándor, aki a minisztereket, akadémikusokat és más szaktekintélyeket tömörítő 16 tagú Hungarikum Bizottságban is meghatározó tag.

Hájos Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, örömmel tekintenek arra, hogy a hungarikumok kérdésében Dunaszerdahelyet is megkeresték, amelyet fontosnak tart, különösen annak fényében, hogy az elszakadt nemzetrészek értékeit is fel kívánják mérni, vagyis a nemzet is egységként tekint minden, így a határon túl fellelhető szellemi és tárgyi értékére is.
A közvetlen hangvitelű találkozón a polgármester bemutatta a várost, ismertette annak regionális szerepét, egyben jelezte, úgy látja, „a Felvidék fontos kérdésekben Dunaszerdahelyre figyel”. Szó került a kétnyelvűségről is.
„A nemzeti értékek számbavétele, és tegyük hozzá, gondozása fontos kérdés mindannyiunk számára, és ehhez valóban széles körű összefogásra van szükség. Ebben itt Dunaszerdahelyen partnerre találtak.” – summázta a találkozót A. Szabó László alpolgármester is.

A városházi egyeztetés után a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet tanácstermében folytatták a már szakmai megbeszélést, ahol a vendégeket az intézet igazgatója, Huszár László, illetve a Felvidéki Magyar Értéktár munkatársai közül Bödők Károly, Kovács Tamás és Nagy Attila helytörténész fogadta.

A találkozón Huszár László bemutatta az intézet több digitális – népzene, szövegfolklór, kép-, hang- és videotár – adatbázisát, illetve külön hangsúllyal ismertette a jelenleg 1740 emlékhelyet feldolgozó, ingyenes online Emlékhelyek a Felvidéken adatbázist, a Jeles felvidéki személyiségeket ismertető digitális adatbázist, valamint a Felvidéki település-mustrát.
Ez utóbbi a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet adatbázisainak összesítése, melyek egy-egy település értékeihez köthetők. A HAGYOMÁNYOK csoportban gyermekjátékok, kiolvasók, mondókák, közmondások, lakodalmi és vőfélyversek, népdalok, népmesék, népmondák, népi játékok, néptáncok, kvízek, a JELEK csoportban emlékhelyek, kiadványok, rendezvények, ünnepélyek, a KÖZÖSSÉGEK csoportban a Csemadok szervezet megalakulása, a működése, az amatőr művészeti együttesek, a SZEMÉLYISÉGEK csoportban az országos rendezvényeken eredményesen szerepeltek, a szövetség kitüntetettjei, jeles személyiségek, kézművesek, iparművészek adatai találhatóak, illetve fellelhető itt is a SZLOVÁKIAI MAGYAR ADATBANK, amely 1880 és 2011 közötti  települési adatokat tartalmaz.

A találkozón mindkét fél a szakmai munka közös folytatását, egymás segítését látta fontosnak, amelynek további lépéseit a következő egyeztetésen beszélik majd át.

____________________

Mi minősül Hungarikumnak?
A Hungarikum olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet belföldön és külföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékeként tartanak számon, védett természeti értékek, vagy kiváló nemzeti termék, vagy amelyet az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározottak szerint végzett egyedi értékelés eredményeként a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, vagy amely e törvény erejénél fogva hungarikumnak minősül.

Nemzeti érték: magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték, vagy termék hozzájárul új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez. (A 2012. évi XXX. Törvény A Magyar Nemzeti Értékekről és a Hungarikumokról)

(Forrás: Dunaszerdahelyi.sk)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép