Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kitüntetését vette át Lezsák Sándor
2014. szeptember 21.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) a rendszerváltásban vállalt szerepe elismeréséül Csilla von Boeselager-díjjal tüntette ki Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét vasárnap Lakiteleken.

Vecsei Miklós, a MMSZ alelnöke méltatásában elmondta, hogy Lezsák Sándor a '80-as évek végén, azokban a nehéz időkben a befogadást választotta, azoknak az embereknek a befogadását, akik a megújulást keresték.

A Csilla von Boeselager-díj a befogadás keresztény üzenetét hordozza - emelte ki, hozzátéve, hogy az MMSZ egyik alapszava is a befogadás, amely egyetlen válasz a kopogtató ember hívására.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kitüntetését vette át Lezsák Sándor

Vecsei Miklós szerint a cselekvő ember kockázatvállalása példaértékű, mert a '80-as években nem lehetett tudni, hogy merre fordul a világ.

Lezsák Sándor vállalta névvel, arccal, határozottsággal - fogalmazott az MMSZ alelnöke.

Lezsák Sándor a kitüntetés átvételekor elmondta, hogy nem kisebb az erőfeszítés és kockázat tenni ma a közjóért, országért, nemzetért, mint amilyen a '70-es és '80-as években volt.

Visszaemlékezett az akkori belügyminiszter, Horváth István üzenetére, amelyben az MDF-et súlyos következményekkel fenyegette meg, ha a kelet-németek Ausztriába jutásához segítséget nyújt.

Ez egy kis mozzanata a történelemnek, amelynek sok feltáratlan részlete van még, ezért alakult meg Bíró Zoltán vezetésével a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum - mondta a politikus.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kitüntetését vette át Lezsák Sándor

A Magyar Kurír katolikus hírportál szerint, Csilla Freifrau von Boeselager Fényes Csilla néven született Budapesten 1941. május 17-én. Miután családjával elmenekült Magyarországról 1985-ben került kapcsolatba a németországi Máltai Segélyszervezet, a Malteser Hilfsdienst tevékenységével. Két évvel később, amikor első alkalommal Magyarországra érkezett, azzal szembesült, hogy Magyarországon az egészségügyi intézmények, kórházak műszerparkja elavult, hiányos. Orvosi műszereket kezdett gyűjteni németországi kórházakban. 1987 augusztusában ismerte meg Kozma Imre atyát, aki akkor a Zugligeti Szent Család-templom plébánosa volt.

Az első kamionnyi orvosi műszer- és gyógyszeradomány 1987. október 23-án érkezett Magyarországra. 1988-ban 36, 1989-ben pedig 155 kamion követte az első, a magyar egészségügyi intézményeknek szánt segélyszállítmányt. A magyar kormány illetékeseivel történt megbeszélések alkalmával felmerült a máltai szervezet megalapításának gondolata. 1988. december 14-én Németországban létrejött az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst, majd – miután a törvények lehetővé tették – 1989. február 4-én Budapesten is megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

1989 nyarán a keletnémet menekültek befogadásával az MMSZ történelmet formáló tényezővé vált. 1989. augusztus 14-én az MMSZ a zugligeti templom kertjében megnyitotta első menekülttáborát. Ez volt az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója: három hónapon át 48 600 emberről gondoskodtak. Ezt a napot minden évben a Befogadás napjaként ünnepelik meg. A Csilla von Boeselager-díjat a 25 éves évforduló alkalmából alapították. Csilla Freifrau von Boeselager 1994-ben halt meg.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép