Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 22. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Magyar Kultúra Napját ünnepelték Kőszegen is
2014. január 27.

A Magyar Kultúra Napját Kőszegen a Jurisics Vár és Művelődési Központ lovagtermében ünnepelték, melynek keretében 21. alkalommal adták át tíz egyéni díjazott és két közösség részére azt a civil elismerést, amivel csendes szorgalommal végzett munkásságuk előtt tisztelegnek.

A Magyar Kultúra Napját ünnepelték Kőszegen is

Az ünnepi köszöntőt V. Németh Zsolt államtitkár mondta el.

"A kultúra nem könyvesláda, tele avult, bár tisztes fóliánsokkal. A kultúra: mozgás, cselekvés, a továbbgondolkodás képessége."

A magyar kultúra napján szerte az országban egy régi, tisztes írást ünnepelünk: azt a híres kéziratot, amit Kölcsey Ferenc Csekén, anno 1823. január 22-én fejezett be, s aminek azt a címet adta: "Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból". De itt, Kőszegen, a magyar kultúra napi ünnepségen nemcsak a könyvesláda mélyére nézünk tisztelettel és büszkeséggel, hanem azokra is, akik köztünk élnek, akik napjainkban tesznek a magyar kultúra ügyéért.

Közel kétszáz év telt el azóta, hogy megszületett nemzeti himnuszunk szövege, s ez a közel két évszázad is volt olyan zivataros, mint azok, amelyekről a költemény szól. Hogy mégis itt vagyunk, hogy mégis együtt ünnepelhetünk, és hogy mégis fennmaradtak értékeink, az a hétköznapi hősöknek köszönhető. Azoknak, akik a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület tagjaihoz és díjazottjaihoz hasonlóan rendíthetetlenül dolgoznak, hogy hagyományaink, kulturális kincseink és közösségeink megmaradjanak, tovább éljenek. Ki-ki a maga eszközével teszi ezt: gyűjtéssel, kutatással, szervezéssel, oktatással, énekszóval.

A Magyar Kultúra Napját ünnepelték Kőszegen is

Ők nemcsak azt érzik magukénak, ami a kerítésükön belül található; nemcsak azért vállalnak felelősséget, amiről szerződést írtak alá; nemcsak abba hajlandóak időt és energiát fektetni, amiért fizetést kapnak. Ők azok, akik ebben az anyagias, sikerorientált világban sem felejtették el, hogy a kultúránk a mi megtartó hálónk, a kultúránk a közösségeink kötőanyaga, hogy a kultúránk az az erőforrás, amire a jövőnket alapozhatjuk.

Nagy baj volna, ha lelkesedésük alábbhagyna, ha lendületük megtörne. És nagy baj volna az is, ha csendes, alázatos munkájuk észrevétlen maradna, ha csak a közvetlenül érintettek ismernék tevékenységüket. Ezért szeretném kifejezni köszönetemet és elismerésemet a mai díjazottaknak, és mellettük a Dr. Kiss Gyula Egyesületnek is, ami lehetővé teszi, hogy észrevegyük és megismerjük ezeket a nagyszerű embereket.

Kodály Zoltán szavaival élve: "Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." Ezért bízom benne, hogy a mai díjazottak példájából mindannyian tudunk erőt és ötleteket meríteni, s így folytatódhat mindaz a mozgás, cselekvés és továbbgondolkodás, ami a kultúránkat jelenti."

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hölvényi György a Kölcsey Kör kecskeméti vendége
2018. szeptember 20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép