Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A magyar hagyomány őrzője: Kassai Lajos a Lovasíjász
2016. március 22.

Nagy sikerrel játsszák egyre több helyen a A Lovasíjász című magyar dokumentum filmet, ezért tavaszi KultúrÉLET rovatunkban ezen filmre esett választásunk, hiszen a nézettségi mutatók alapján egy sikerfilmről beszélhetünk

A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett és őrzött lovasíjászattal, ennek szellemi hátterével, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális életünkben betöltött szerepével foglakozik. Az Élet Magazin abban a szerencsés helyzetben van, hogy megkeresésünkre Kassai Úr örömmel nyilatkozott lapunknak több témában is.

A magyar hagyomány őrzője: Kassai Lajos a  Lovasíjász

Megszokta már, az új szerepet, hogy filmsztár lett, gondolta volna ilyen sikeres lesz a film?A Lovasíjász csak a kezdet a filmezésben, esetleg lesz folytatása is?

A filmmel addig volt dolgom, amíg közreműködője voltam, de ez a három éven át tartó folyamat sem befolyásolta az életemet, hiszen ez egy dokumentumfilm és Kaszás Gézáék csak azt vették fel, amit éppen csinálunk. Edzések, bemutatók, vizsgák, versenyek, a völgy hétköznapjai. Azt hallom, hogy a film pozitív hatást gyakorol a nézőkre és ez örömmel tölt el. Annak ellenére, hogy nagyon sok helyre hívnak, nem járok közönségtalálkozókra, mert ha járnék, hátat fordítanék annak az életmódnak, amiről ez a film készült. Attól pedig csak a halál lesz képes elválasztani. Amikor Géza előállt azzal az ötletével, hogy moziba viszi a filmet, képtelenségnek tartottam. Nem tudtam elképzelni, hogy egy két órás dokumentumfilmet végigüljenek a nézők. A film sikere nagyon meglepő számomra, egy olyan jelenség, amire nem számítottam és biztos vagyok benne, hogy a robbanást nem a produkcióban lévő túlnyomás hozta létre, hanem a közönségben lévő vákuum. A nézők évtizedek óta el vannak zárva attól az élménytől, ami pozitív és magyar.

Sok országban, például Amerikában vagy Kínában is sztárként ünneplik. Ha Hollywood olyan szuperprodukciót forgat, amiben lovasíjászok szerepelnek, akkor Önt kérik fel szakértőnek és ő tanítja be a sztárokat. Magyarországon ennek ellenére sokkal kevesebbet lehetett hallani eddig tevékenységéről, mi lehetett ennek az oka?

Az egyszerű hétköznapi emberek, akik tehetségükkel és szorgalmukkal érik el sikereiket, kikerülnek a kereskedelmi média látóköréből. Nem érzem azt, hogy a tevékenységem nem kap elég figyelmet, de egy éppen aktuális celebbel egy normális ember nem versenyképes a nézettség terén.

A természettel összhangban él, szőrén üli meg a lovat, egy gyönyörű  tanyán él, tóval, dombokkal, erdőkkel, állatokkal körülvéve, olyan környezetben és úgy, ahogy arról a „vissza a természethez” mozgalmak csak álmodozni tudnak. Így képzelte el életét gyermekkorában? Mit 
tanácsol annak, aki a városi élet helyett a természet közeli létet választja?

A városi létnek és a természetközeli létnek is megvannak a kihívásai. Ez utóbbiak között nagyon sok megkeseredett embert láttam, akik lakhelyet cseréltek, de életformát nem. Azt gondolták, úgy élnek majd, mint eddig, csak egy szép környezetben. Néhány kudarccal eltöltött év után visítva menekültek vissza a városba. Az életmódváltáshoz szemléletmódváltásra is szükség van és rengeteg tudásra és tapasztalatra. Persze mindig van, akiknek sikerül. Ebbe a csoportba tartozom én is. És hogy elképzeltem volna ezt gyermekkoromban? Nem hiszem, hogy a kommunizmusban bárkinek is lehettek ilyen merész álmai.

Tulajdonképpen Ön  feltalált egy sportot, vagy csak felélesztett újra egy ősi magyar hagyományt?

A bennünket körülvevő tér felfoghatatlan mennyiségű energiát és információt tartalmaz. Mi van, ha agyunk nem úgy működik, ahogy eddig hittük, és nem egy számítógép, hanem egy antenna? Gyakorta éreztem, hogy a gondolatok nem bennem születnek, csak rajtam keresztül tükröződnek. Amit létrehoztam, nem én szültem, csak közvetítettem. Számtalan olyan emberrel találkoztam, akikben ugyanúgy ott volt a szándék, mint bennem, csak amíg bennem a folyamatok öngyulladás révén aktivizálódtak, addig a környezetemben az általam vetett szikra lobbantotta lángra a tüzet.

2014-ben rendezték meg először, kéttucatnyi ország részvételével a nemzetközi lovasíjász bajnokságot, milyen tapasztalatai vannak és mely országok képviselői indulnak a bajnokságban? Idén mikor lesz és hogy lehet nevezni illetve a közönség hol és hogy tudja megtekinteni a lovasíjász bajnokságot?

Erősen decentralizálom a sportágat, a világ minden részén pályákat hitelesítek. Az idén már Dél-Afrikában jártam, de ugyanezen okokból megyek még Franciaországba és Kínába is. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy szélesebb tömegekhez jusson el a lovasíjászat és azok is részesei legyenek a világkupasorozatnak, akik nem engedhetik meg maguknak a költséges utazást és lószállítást. Év végén zárul a rangsor, melyből kiderül ki a világ legjobb lovasíjásza és a nemzetek sorrendje is.

Ön az ősi magyar harcművészet a lovasíjaszat őrzője, magyar gyökereken nyugvó harcművészetet nemigen találunk  sikereset más szakágban, miért pont Önnek sikerült „megtörni a jeget”? Hogy tudta népszerűsíteni  és hol a legnépszerűbb hazánkon kívül a lovasíjaszat?

Sokan vannak elhivatottak, de csak kevesen kiválasztottak. Erős kulturális gyökereinknek köszönhetően és helyzeti energiánknál fogva, jelenleg miénk a vezető szerep, de ez változhat, ha nem teszünk bele kellő időt és energiát a tehetségkutatásba, az utánpótlás képzésbe és a nemzeti válogatott támogatásába.

Kaszás Géza, a film rendezője többször is utalt rá, hogy a mai filmtechnika teljes arzenálját felvonultatták a forgatáskor Ön miképpen ítéli meg, hogyan sikerült bemutatni Önt a filmen keresztül és kiknek ajánlja a Lovasíjász című filmet?

Géza azt mutatta be, ami van. Nem tett hozzá és nem vett el belőle. Nem lenne etikus, ha én ajánlgatnám a filmet, hiszen szereplője vagyok, de nincs is erre szükség, mert megteszik a nézők és ahogy hallom motivációs filmként emlegetik.

Ha valakinek megtetszett az Ön által képviselt értékrendszer és csatlakozni kíván illetve be szeretne iratkozni Iskolájába, miképpen teheti?

Először ismerkedjen meg az itt folyó munkával, aztán csatlakozzon képzésre valamelyik hozzá közelebb eső egyesülethez, de bárki legyen is az, akinek szándékában áll a lovasíjászattal foglalkozni, tudnia kell, hogy úttörő szerepet vállal. Nagyon sok feladatot önerőből kell megoldania, hiszen egy nagyon fiatal sportról van szó és csak nagyon kevesen rendelkeznek olyan tudással és háttérbázissal, ami a színvonalas képzést lehetővé teszi. A völgy pedig minden hónap első szombatján nyitott a lovasíjászat iránt érdeklődők előtt, immár huszonnyolc éve.

Kik segítették leginkább életútján? Kik voltak azok akiktől a legtöbbet tanulta, vagy esetleg akire felnézett?

A felsorolást természetesen a szüleimmel kell, hogy kezdjem, de százszámra vannak példaképeim és segítőim.

Mivel lenne leginkább elégedett mondjuk 20-25 év múlva? Hogyan képzeli el jövőjét?

Én már ma is nagyon elégedett vagyok és örülnék annak, ha húsz év múlva is ilyen elégedett lennék, mint ma, ha ez nem számít túlzásnak.

Mit üzen az új magyar lovas nemzedéknek és a hagyományőrzőknek ?

Ne az ősöket kövessék, hanem azt, amit az ősök követtek.

Márkus Tibor

Kaposmérő, 2016. március 6.

(Forrás: ÉLET Magazin - 2016. március)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép