Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
A magyar-ausztrál kapcsolatokról

Közeledik az 1956. évi forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója, a megemlékezések, méltatások és a köszönetnyilvánítások ideje. A köszönet a magyar menekülteket befogadó országokat illeti.  Akkoriban sok magyar fiatalnak kellett menekülnie az országból, hiszen számolatlanul, gyakran különösebb indok nélkül is osztogatták a Kádár kormány vérbírái a halálos ítéleteket.

2014-ben Kövér László az Országgyűlés elnöke köszönetet mondott az ausztrál népnek, amiért Ausztrália befogadta az 1956-os menekülteket. Így fogalmazott: „Az Ausztráliában élő magyar közösség egyedi kötelék a két ország között, amely a jövőben jelentősen hozzájárulhat az együttműködés bővítéséhez.” A kulturális kapcsolatok erősítésének érdekében kiemelt célként fogalmazta meg magyar kulturális központ nyitását Sydney-ben.

A magyar-ausztrál kapcsolatok további erősödéséről beszélt Bartos Mónika, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, és a Nemzeti Fórum egyesület tagja az őszi országgyűlési időszakot megnyitó ülésnapon. „Fontos a fiataljaink számára az, hogy világot lássanak, tapasztalatot gyűjtsenek, élményeket szerezzenek, tanuljanak, kipróbálják magukat, és hazatérve mindezeket hasznosítsák.  A két ország közötti megállapodás egy olyan programot tartalmaz, amely ennek az egyik eszköze. A 18-30 év közötti fiataloknak teremt lehetőséget arra, hogy másik országba utazzanak, kiránduljanak, megismerjék annak természeti szépségeit, kultúráját, és meghatározott feltételek szerint ideiglenesen munkát vállaljanak ott. A program egy évet meg nem haladó tartózkodással legfeljebb 200 magyar és 200 ausztrál fiatal fogadását biztosítja minden esztendőben… Az Ausztráliával megkötött megállapodás azért is fontos, mert olyan fiataloknak nyújt lehetőséget a távoli országba, távoli kontinensre utazni, akiknek erre egyébként nem lenne lehetőségük, sőt ezeknek a fiataloknak esélyük van arra, hogy ott élő magyarokkal találkozzanak.   A magyar-ausztrál kapcsolatokban nagyon fontos szerepet tölt be az ott élő, mintegy 60 ezer fős magyar közösség, akik főleg a nagyvárosokban élnek, és saját erőből, nehézségek árán, áldozatokat hozva tartják magyar kultúrájukat és az ezt szolgáló intézményeket. Az úgynevezett magyar házakban önszerveződő amatőr tánccsoportok, dalkörök, irodalmi asztaltársaságok működnek. Ezek szerepe nemcsak a magyar kultúra megtartása, hanem megmutatása is az ausztrál közönség számára.”

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép