Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A lengyel–magyar barátság nyomában
2015. november 18.

Több dokumentumfilmjében a magyarok és a lengyelek egymáshoz való viszonyát kutatja Zajti Balázs filmrendező, aki a XV. Lakiteleki Filmszemlén a Szeptember katonája című portréfilmjéért az Országgyűlés elnöke, az Echo Televízió és a Magyar Hírlap különdíját érdemelte ki.

A Nizalowski Ernő lengyel katonatiszt, tolmács élettörténetét elbeszélő munkát „családi vállalkozásban” készítették.

 A lengyel–magyar barátság nyomában

Zajti Balázs művét jövőre Wroclawban is bemutathatják
(Fotó: Csudai Sándor)

– Sokszor hangsúlyozzuk a lengyel–magyar barátságot. Ön szerint honnan és miért van ez a vonzódás a két nép között?

– Ez egy misztikus helyzet, hiszen önmagában a történelem nem indokolja, hogy a lengyel és a magyar nép ilyen közel legyen egymáshoz. Azokon a példákon keresztül, amelyeket megtalálunk a filmjeinkben, talán valamit meg lehet érteni a vonzódásból. A magyar nem szláv és germán, de nem is indoeurópai nép, tulajdonképpen önmagában, mintegy zárványként él itt, Közép-Európában. Mellette létezik egy olyan szláv nép, amellyel baráti viszonyt ápol, miközben a szlávokkal nem túl harmonikus a kapcsolata. Érdekes megfigyelni, hogy a hatvanas–hetvenes években erős kulturális áramlás indult el Lengyelország felől. Készülőben van egy olyan filmünk is, amely a hatvanas–hetvenes és a nyolcvanas évek autóstopos generációját jeleníti meg. Egész más okból indulnak el a különböző korosztályok, de életükben meghatározó lett a lengyel–magyar viszony.

– A most díjazott Szeptember katonája című filmben is a két nép kapcsolata jelenik meg Nizalowski Ernő életén keresztül. Honnan az érdeklődése irántuk?

– Valamikor lengyelül tanultam a gimnáziumban, néhány éve pedig gyakorlatilag „szembejött” velünk a történet. Megismerkedtünk Dabi Istvánnal, aki portréfilmünk alanyát, Nizalowski Ernőt istápolja. A közel százéves Ernő bácsi élettörténete kezdett érdekelni minket. Felvetődött az is, hogy egy jó játékfilm születhetne a történetéből, később ezt a tervet elvetettük finanszírozási nehézségek miatt, így dokumentumfilmben mutatjuk meg az életét. Ernő bácsi lengyel apától és magyar édesanyától származik, és amikor kitört a második világháború, édesapja földjére ment vissza védeni „apaföldjét” a náci betolakodókkal szemben. Idővel fogságba esett, megszökött, majd Magyarországra visszatérve a lengyelek mentésében segédkezett, később magas pozícióba került tolmácsként. A Rákosi-korszakban bebörtönözték. Történetében egy-két olyan részt is felgöngyölítünk, amely egyszerre beszél az emberről, az elmúlt rendszerről és a megfoghatatlan viszonyról.

– Az ismeretterjesztő műfaj egy ideje nem éli fénykorát itthon, önök mégis elsősorban ezt a műfajt kívánják képviselni.

– Úgy gondolom, hogy mostanában inkább a nagy visszhangot kiváltó dokumentumfilmek készülnek el. A hétköznapi történetek, amelyek kevésbé fontosak sokak számára, könnyen kikerülnek a támogatottak közül. Jó esetben a televízió bemutat egy-kettőt, de elég nagy baj, hogy nincs egy olyan csatorna, amely direkt dokumentumfilmeket vetítene. Az a filmes gondolkodás, amely a hatvanas–hetvenes éveket jellemezte, ma szinte nem létezik. Ennek ellenére úgy vélem, hogy van egy réteg, amelyet érdekel ez a műfaj. Járom a filmszemléket, és remek, nézhető alkotásokat látok, amelyek a tévében is mehetnének, csupán szemlélet kérdése, hogy ez megvalósul-e.

– Lengyelországba el tudják vinni a Szeptember katonáját?

– Kaptunk egy felkérést, amely szerint Wroclawba kikerülhet a film jövőre, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra. Egyelőre ez a biztos, de remélem, több helyen is látható lesz majd.

Szilléry Éva

(Forrás: MagyarHírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép