Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 18. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Lakiteleki Találkozó 30. évfordulójára emlékeztek a X. Fiatal Politológusok Találkozóján
2017. október 4.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a Nézőpont Intézet, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft., valamint az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért közös szervezésében rendezték meg 2017. szeptember 25-28. között a X. Fiatal Politológusok Találkozóját. A konferencia témája, a harminc évvel ezelőtt, 1987. szeptember 27-én megtartott „A magyarság esélyei” címet viselő, első lakiteleki találkozó volt.

A konferenciát olyan hazai felsőoktatási intézmények hallgatói számára került meghirdetésre, akik a bölcsészet- és társadalomtudomány valamely szakágával foglalkoznak. A rendezvényt megelőzően a hallgatók benyújtották a pályamunkáikat, melyek közül a zsűri tagjai kiválasztották azt a 10 pályázót, akik szóban is bemutathatták a kutatásukat a rendezvény keddi és szerdai napján. A rendszerváltás történetével foglalkozó pályamunkákat két körben értékelte a találkozó szakmai zsűrije, melynek tagjai Bíró Zoltán irodalomtörténész, a RETÖRKI főigazgatója; Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész, az MTA doktora; Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző Kft ügyvezetője; Kasznár Attila politológus, egyetemi adjunktus; valamint Nagy Dóra politológus, az IKoN egyesület elnöke.

A konferencia egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amit Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője és Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója tartottak. Ennek keretén belül levetítettek egy összefoglaló kisfilmet az 1987-es lakiteleki találkozóról szóló dokumentumfilmből. A beszélgetés során Lezsák Sándor kiemelte, hogy a találkozó nem az ünneplésről szól, mert annak nincs itt az ideje, nincs mit ünnepelnünk, viszont emlékezni és emlékeztetni kötelességünk. Mindemellett külön hangsúlyozta előadásában, hogy a magyar történelemtudományoknak hatalmas adóssága van a történelmünk kutatásának területén, és éppen ezért segíteni kell a fiatal kutatókat, hogy elkezdhessék megfelelően feltárni és megítélni a magyar történelem vitatott, kevéssé ismert részeit. Bíró Zoltán elmondta, a szellemi tartalmak és a politikai elgondolások nem szikraként pattantak ki 1987-ben a találkozó szervezőinek fejéből, hanem azok egy történelmi folyamat és az ország helyzetelemzésének eredményei voltak.

A keddi napon Kassai Lajos lovasíjász, a Lakitelek Népfőiskola kurátora előadásában a nemzeti kultúra megőrzéséről és a hagyomány tiszteletének fontosságáról tartott előadást, amit a Nézőpont Intézet szekciója követett. Ennek keretén belül Mráz Ágoston Sámuel, Boros Bánk Levente és Nagy Dániel politológusok prezentálták frissen elvégzett és kiértékelt kutatásukat a rendszerváltás megítélésének témakörében. A nap zárásaként Fábry Sándor műsora következett, aki egy kicsit más nézőpontból közelítette meg a rendszerváltás témakörét.

A szerdai nap délutánját Kiss Gy. Csaba: Harminc éve című legújabb kötetének bemutatója nyitotta meg. A könyvben a szerző visszatekint az elmúlt évtizedekre, amit a fiatal, ’80-as éveket követő nemzedéknek szán elsősorban, hiszen ők lesznek majd azok, akik elfogulatlanul tudják megítélni a rendszerváltást és azt megelőző és követő éveket. A könyvbemutatót a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) szekciója követte. Az Intézet kutatói közül előadást tartott M. Kiss Sándor történész, professor emeritus; Fricz Tamás politológus, a politikatudomány kandidátusa; Riba András László történész; Szekér Nóra történész-művészettörténész, egyetemi adjunktus, valamint Házi Balázs levéltáros és Nagymihály Zoltán történész, akik a Rendszerváltó Archívum folyóiratának szerkesztői, őket Szeredi Pál történész követte. Az előadások keretein belül a rendszerváltás kutatásának folyamatába, eredményeibe, különböző szegmenseibe nyerhettek betekintést a jelenlévők. A RETÖRKI kutatói bemutatták azt a hihetetlenül gazdag és fontos kutatói tevékenységet, melynek segítségével, sokkal közelebb kerülhetünk, és jobban megérthetjük jelenünket és múltunkat.

A konferencia zárásaként kihirdették a pályázat nyerteseit. Első helyezést ért el és 200.000 forintos pénzjutalomban, könyvcsomagban és publikációs lehetőségben részesült: Izing Máté Antal, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Kárpátalja exodus előtt? – a kárpátaljai fiatalság jelen- és jövőképének változása 1989 és 2016 között című kutatásával. Második lett, Balogh Géza a Szent István Egyetem hallgatója: A rendszerváltás-kori privatizációs hullám hatásai a selypi cukorgyár tükrében című tanulmányával, aki 150.000 forint pénzjutalmat, könyvcsomagot és publikációs lehetőséget nyert. Harmadik helyezést ért el Szabó Lilla Fruzsina a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, aki 100.000 forintos pénzjutalomban, könyvcsomagban és publikációs lehetőségben részesült: A vésztői rendszerváltás története, személyes tapasztalatok és a politikai események tükrében 1988-tól napjainkig című kutatásával. Előadásáért különdíjat, 50.000 forintot, könyvcsomagot és publikációs lehetőséget nyert Demeter Petra a Szent István Egyetem hallgatója: Befejezetlen rendszerváltozás – a rendszerváltás hatásai Bankháza településére című tanulmányával.

Előadásáért emléklapban és könyvcsomagban részesült: Balogh Szonja (PPKE); Hirth Zsófia (PTE); Kadlicskó Gréta (PTE); Macsó Kinga (PTE); Péczka László (PPKE). Az IKoN különdíjaként publikációs lehetőségben és könyvcsomagban részesült Gáspár Kristóf, az ELTE hallgatója. Lezsák Sándor ajándékaként minden előadó kapott egy darabot az 1987-es lakiteleki sátorból. Mint elmondta, ha újra szükség lesz a sátorállításra, akkor ez már azoknak a feladata lesz, akiknél ott vannak a darabok, nekik kell összefogniuk, hogy ismét állni tudjon a sátor.

A találkozó végén Berecz András ének- és mesemondó előadását hallgathatták meg a résztvevők.

ikonnf.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép