Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
A hungarikum törvény módosításának szükségességéről

A nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény rögzíti, hogy egyes, hagyományosan magyar termékek és szolgáltatások, termelői eljárások hosszabb idő alatt a magyar kultúra részeivé és közkincsünkké váltak, azaz érdemüket tekintve magyar nemzeti értékek. Közülük a leginkább kiemelkedő, hírnevet szerzett termékeket és szolgáltatásokat „hungarikumoknak” nevezzük, azaz ezek feltétlenül megőrzendő és egyedülálló értékek.

A 2012. évi hungarikum törvény hatálybalépése óta 2015 januárjáig összesen 107 kiemelt nemzeti értéket regisztrált a Hungarikum Bizottság, amelyek közül 42-őt nyilvánított hungarikummá.

Időközben mind a 19 megyében megalakultak a megyei értéktár bizottságok, és eddig 1351 települési és 518 megyei értéket vettek számba. Ezzel párhuzamosan a külhoni értéktár is több mint száz értékkel gazdagodott.

V. Németh Zsolt, a földművelésügyi minisztériumi államtitkára, a Fidesz-Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, a Nemzeti Fórum egyesület tagja az Országgyűlésben – méltatva a hungarikum törvény eddig elért eredményeit – a törvény módosításának szükségessége mellett érvelt.

„Az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, az értékvédelem alapjául szolgáló dokumentációt a szigorú nyilvántartás és kutathatóság szabályai szerint kell őrizni, az értékeket pedig ápolni, védelmezni és támogatni kell.

Örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit átfogó értéktárakban kell összesíteni; a nemzeti értékeink védelme hozzájárul a nemzeti azonosságtudat kialakításához és megszilárdításához…

Az egyik legfontosabb változtatási célunk a külhoni értékgyűjtés hazai mintára történő megteremtésének lehetősége. A Magyar Állandó Értekezleten részt vevő külhoni szervezetek a saját országuk vonatkozásában külhoni nemzetrészi értéktárat működtethetnek. Emellett a külhoni önkormányzatok, jogi személyek saját országuk vonatkozásában a külhoni, Magyar Állandó Értekezletre meghívott szervezet támogatása esetén helyi, települési, tájegységi értéktárat hozhatnak létre. A cél az, hogy az országhatáron túl is megvalósulhasson a helyi, települési, tájegységi szintű értékgyűjtés és az alulról felfelé érkező kezdeményezések támogatása…

A módosítás nyomán bővülni fog a Hungarikum Bizottság tagsága. A Hungarikum Bizottság tagjai között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak is lesz delegáltja, hiszen a magyarság értékeinek külhoni, külgazdasági és külpolitikai, és katonai hagyományőrzési vonatkozásai egyaránt vannak.”

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép