Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Holokausztra emlékeztek
2014. május 11.

A Holokauszt áldozataira emlékeztek a 70. évforduló alkalmából a Vas megyei Olaszfán vasárnap. Az emlékünnep keretében kiállítás nyílt Ferkovics József grafikus művész munkáiból, és felavatták a település újonnan állított emlékkövét is.

A megemlékezést V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg:

A Holokausztra emlékeztek

"Emlékezet nélkül elveszne a múltunk, s emlékezet nélkül nem lenne jelenünk és jövőnk sem. Az emlékezetben gyökerezik az öntudat és az önazonosság éppúgy, mint a közösségi identitás, a valahová tartozás, a mi élménye. Emlékezni ezért nemcsak erkölcsi kötelesség, de élni is segít.

A Holokauszt magyarországi emlékévének a legfontosabb feladata emlékezni, emlékeztetni, emléket állítani: művészettel, tudománnyal, gesztusokkal, beszélgetésekkel, tárgyakkal, de mindenekelőtt azzal, hogy összegyűjtjük, számba vesszük, leírjuk, kiadjuk, felolvassuk és kimondjuk minden egyes magyarországi áldozat nevét a legkisebb falutól a világvárosig.  Hogy ne felejtsük el, hogy a holokausztnak nemcsak méretei és számai, de arcai is voltak.

A Holokausztra emlékeztek

Ahhoz, hogy a múlt eseményeit átérezhessük, levonhassuk a tanulságait, és elkezdhessük végre feldolgozni, nem elegendő a történetírás, a történelmi emlékezet. Ahhoz szükség van a személyes emlékekre, a személyes történetekre is. Mint az olaszfai két köztiszteletben álló kereskedő zsidó családjának, a Rechnitzer és a Wéber család tragikus történetére.

A történelem az élet tanító mestere - mondogatjuk.  Harag és részrehajlás nélkül - írjuk mottó gyanánt a történelemkönyvek elejére. Hiszen a történelem lényegéből adódóan törekszik tárgyilagos, elemező és intellektuális lenni. Rekonstruál, megjelenít, értelmez. Ezzel szemben az emlékezet felidéz, átél, megél, újraél. Érzékeny és személyes. Az általa összeforró közösségből ered, és folyamatos mozgásban van. A történelemnek helyei vannak: lexikonok, múzeumok, levéltárak, műemlékek. Az emlékezetnek viszont közege van: közösségek, fényképek, gesztusok, történetek.

Mindkettőre szükség van, és jó látni, hogy Olaszfán mindkettő szerepet kap. Szóhoz jut a történész, aki a kutató pontosságával beszél a történelemről; ugyanakkor teret kap a grafikus is, aki a művész érzékenységével dolgozza fel a múltat. Elkészült az emlékezés köve, ami történelmi emlékműként szolgálhat; de ott áll mellette a közösség is, amelynek tagjai nem felejtik el az olaszfai zsidó családok nevét és történetét.

A holokauszt emlékév a felejtés és a közöny ellen akar tenni, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a közös nemzeti emlékezetünkhöz hozzájárul minden egyén és minden közösség saját emlékezete és személyes felelőssége, ha minden település a maga módján és eszközeivel idézi fel a történteket. Köszönöm az olaszfaiaknak azt a hűséget, érzékenységet és emberséget, amivel ők emlékeznek a mai napon!"

A Holokausztra emlékeztek

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép