Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
A fűtési szezon többletkiadásairól

Közeledik a kemény tél, és a fűtési szezon többletkiadásai minden évben próbára teszik a szerényebb jövedelemből élő családok háztartásvezetését. A kormánynak a háztartási-rezsi csökkentését célzó intézkedései a lakosság többségét érezhetően előnyösen érintették, és a fogyasztói árak – azaz az infláció – emiatt negyven éve nem tapasztalt mélypontra csökkent.

2014-ben várhatóan megőrzi a forint az előző évben mért vásárlóértékét, sőt esetleg kismértékben még növelheti is. A villamos energia, a gáz, a távhőszolgáltatás, a kéményseprési díj, a víz-, csatornaszolgáltatások árai jelentősen csökkentek. Ugyanakkor különösen vidéken, és azokon a területeken, ahol csak fával fűtöttek a téli időszakban, ott a távhőszolgáltatás, a villamos energia, vagy a gáz árának a csökkentése nem javíthatott a lakosság életkörülményein.

Szászfalvi László, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, és egyben a Nemzeti Fórum egyesület tagja, a tűzifával, és szénnel fűtő háztartások érdekében intézett interpellációt a belügyminiszterhez az Országgyűlésben.

„Örömmel vettük tudomásul a kormányzati döntést, amely szerint az állami erdőgazdaságok 10 százalékos árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, országosan mintegy 170 ezer köbmétert. A kedvezményes tűzifa-értékesítés megkezdődött az állami erdőgazdaságokban.

A 10 százalékos árcsökkentés egy háztartásnak átlagosan 20-30 ezer forint megtakarítást jelent a fűtési szezonban.

A kormány ezen kívül a tavalyi évben jelentős támogatást fordított szociális tűzifa-támogatásra is. Ez akkor mintegy 1700, öt ezer fő alatti településnek nyújtott segítséget. A települések 2 milliárd forint támogatást kaptak, ez az összeg kétszerese volt az azt megelőző évinek. Az önkormányzatok a támogatási összeget kiegészítették, így a rászorultak mintegy 2,2 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá.”

A képviselő még az idei költségvetés kereteinek kimerülése előtt tudni kívánta – és erről kérdezte a miniszter nevében válaszoló belügyminisztériumi államtitkárt – hogy „hogyan kívánja növelni a kormány a támogatás összegét, és lehetséges-e a támogatottak körének kiszélesítése?”

Az államtitkár a válaszában tudatta, miszerint a kormány a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás céljából az 1516/2014. kormányhatározatában döntött arról, hogy az idén 3 milliárd forint álljon rendelkezésre erre a programra, tehát a tavalyit egy milliárddal meghaladó összeg.  A kormány döntése alapján a Belügyminisztérium egy rendeletet adott ki, amely rendelet szabályozza magát a pályázati felhasználás lehetőségeit.

Idén is az ötezer fő lakosságot meg nem haladó települések nyújthattak be pályázatot, de újdonság az idei évben, hogy nemcsak tűzifára lehetett pályázni, hanem barnakőszénre is.

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép