Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Felvidéki Estre emlékeztek a Népfőiskolán
2015. szeptember 12.

A Lezsák Sándor kezdeményezésére 45 évvel ezelőtt, a Lakiteleki Művelődési Házban megrendezett Felvidéki Estre emlékeztek szeptember 12-én a Lakiteleki Népfőiskolán.

Egy olyan találkozóra emlékezünk, amelyet 1970. május 30-án szerveztünk – mondta a Kölcsey Házban tartott találkozón Lezsák Sándor, aki köszöntötte az egykori résztvevők közül megjelent Duba Gyula és Mács József felvidéki írókat.

A Felvidéki Estre emlékeztek a Népfőiskolán

Az 1970-es irodalmi est író és költő vendégei közül Ozsvald Árpád és Zs. Nagy Lajos meghalt, Keszeli Ferenc betegsége miatt nem tudott eljönni.

Lezsák Sándor elmondta, hogy 1969-ben érkezett Lakitelekre tanítónak, és az egy évvel később megrendezett est volt a művelődési házban megrendezett sorozat első állomása, amelyre a felvidéki írók mellett ismert újságírókat és költőket is meghívtak. A következő évben Sütő András járt vendégként Lakiteleken – tette hozzá.

Duba Gyula, József Attila-díjas szlovákiai magyar író felidézte a 45 évvel korábbi eseményeket. Egykor rengeteget utazott szerkesztőként és íróként is. Szimbolikusnak érezte: nemcsak hogy eljött Lakitelekre, de jól is érzi magát. Én feledtem eljárt az idő, de Lakitelek felett nem járt el – fűzte hozzá.

Duba Gyula a 45 évvel korábbi jelenlétüket történelminek nevezte. Kultúrtörténet, vagy inkább a nemzeti történet szempontjából az akkori jelenlét és a mostani is számomra, számunkra különleges – mondta, hozzátéve, hogy megfogták a padok, a rajta lévő nevek és a Kölcsey Ház. Nem könnyű megfogalmazni; magyarok vagyunk, a múltat éreztük, de ezt a szellemiséget csak itt tudtam megérezni – tette hozzá.

Mács József író, aki a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának a tagja elmondta az Adósságtörlesztés című regénye megírásának a körülményeit. Cselhez kellett folyamodni ahhoz, hogy a regény megírásához alkotói szabadságot kaphasson. Azzal indokolta kérését, hogy az akkor már megjelent A kamasz című kisregény második kötetét szeretné megírni. Négy hónapig írta a szlovákiai magyarok legnehezebb időszakáról szóló Adósságtörlesztés című regényét. Az 1964-ben megírt kézirat azonban négy évig az íróasztala fiókjában volt. Az akkor még csehszlovákiai Szépirodalmi Könyvkiadó vezetője miután elolvasta a kéziratot kijelentette, hogy amíg ő lesz ott, addig nem fog megjelenni a regény. A regény végül 1969-ben jelent meg, híre eljutott Magyarországra és Erdélybe is. Az író regényében lélektani mélységekben elemzi, a Felvidéken 1945-1947 között lezajlott magyar nemzetiségi sorskérdéseket, a lakosságcserét, a kollektív bűnösség elvének az alkalmazását.

Mács József hozzátette: Lezsák Sándor meghívására örömmel jött 1970-ben Lakitelekre, mert akkorra már nagyon jó visszhangot kapott a könyve.

Lezsák Sándor a beszélgetésben kitért arra, hogy az évtizedekkel korábban megírt könyveiknek megvolt a maguk ereje, a maiaknak azonban már nincs meg. Szavai szerint, az irodalomban rejlő belső erőt kellene tudatosítani, hogy szolgálja az emberiséget. Lezsák Sándor önmaga és Lakitelek kapcsolatát így fogalmazta meg: „Az írók azt mondják, politikus vagyok, a politikusok azt mondják író vagyok, s ebből a feszültségből lett Lakitelek”. A lelki egészségünkre vigyázzunk, mindenhol ahol magyarok élnek – fogalmazta meg az Országgyűlés alelnöke a magyar írók felelősségét.

Garaczi János        

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép