Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A félegyházi egyesület harminc éve szolgálja a közművelődést
2018. június 17.

Felsorolni is nehéz lenne a harminc éve alakult Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elért eredményeit. A civil szervezet ünnepi közgyűlésen emlékezett az elmúlt három évtized legszebb pillanataira. A jeles évforduló kapcsán Kállainé Vereb Máriával beszélgettünk. Az egyesület ügyvezető elnöke a kezdetektől bábáskodik a kulturális szervezet munkája felett.

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület harminc éve meghatározója a város kulturális életének, befogadja és folyamatosan közösséggé formálja mindazokat, akik tenni akarnak a város közművelődéséért.

– Izgalmas időszak volt az egyesület megalakulása. Kezdő könyvtárosként a városi könyvtárban dolgoztam, Fekete Pál ösztönzésére vettem részt az egyesület megalapításában. Útmutatásával végeztem a háttérmunkát. Közösen próbáltuk a helyi kulturális életet felkarolni, mert azt tapasztaltuk, hogy komoly igény merült fel a helyi értelmiség részéről, hogy nyissunk a nagyközönség felé, ápoljuk a hagyományokat és merjünk újszerű dolgokat kezdeményezni – emlékezett vissza a kezdetekre Kállainé Ve­reb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója, az egyesület egyik alapítója.

A félegyházi egyesület harminc éve szolgálja a közművelődést

Elmondta, az egyesület szellemi elődjének az 1906-ban megalakult Közművelődési Egyesület és az 1934-től működő Móra Ferenc Társaság tekinthető, ám 1948-ban mindkét szervezet megszűnt. Hiánypótló jelleggel 1988. június 6-án, 149 személy jelenlétében alakult meg a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület, melynek vezetője Fekete Pál volt. Az egyesület 1993-ban vette fel Móra Ferenc nevét.

– Az országgyűlési választások után Fekete Pálnak, mint a körzet új országgyűlési képviselőjének kevesebb ideje jutott az egyesület irányítására, így rám hárult a munka dandárja. Akkor ez nagyon nagy kihívás volt számomra, hiszen elsősorban könyvtáros voltam. Persze, nagyon sokat segítette a munkámat az egyesületi tagok közül Bense György, dr. Fazekas István, Fekete János, Laczkóné dr. Szabó Klára, Kapus Béláné, Kőháziné Kovács Mária és Meizl Ferenc és Bense György – részletezte az ügyvezető elnök.

Az elmúlt harminc évet értékelve elmondta, nagyon sok eredményt értek el a hagyományápolás az értékőrzés területén. – Bátram mondhatom, hogy új értékeket teremtettünk, újszerű kezdeményezések is kapcsolódnak az egyesület munkájához. Első nagy feladatunk a Petőfi Emlékház megnyitása volt 1993-ban. Mi indítottuk el a himnusz- és szózatmondó versenyeket, a Móra és Wass Albert felolvasónapokat a városban. A helytörténeti vetélkedők szervezésével pedig fiatalokat szeretnénk megszólítani évről évre. Éremsorozatunk kiadását a kilencvenes évek elején indítottuk dr. Fazekas István ötlete nyomán, Boczonádi Szabó Józsefről készült el az első érem. Kezdeményezésünkre valósult meg többek között a Móra Márton-emléknap, a Móra-leszármazottak találkozója, a Móra-családfa elkészítése és bemutatása – sorolta Kállainé Vereb Mária.

A félegyházi egyesület harminc éve szolgálja a közművelődést

Az egyesület számos kiadvánnyal gazdagította a város kulturális életét. Az irodalmi szekció Kapus Béláné vezetésével hiánypótló helytörténeti kiadványokat jelentetett meg. Ezek közül is kiemelkedőek a város díszpolgárait bemutató könyvek, vagy az egyesület három évtizedét összefoglaló három kötet.

– Az elmúlt években különösen nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a város híres szülöttjeinek, díszpolgárainak sírjai rendben legyenek. Idei legnagyobb eredménynek Boczonádi Szabó József sírjának a felújítását tartom – mondta az ügyvezető elnök, akit büszkeséggel tölt el, hogy harminc éve részese lehet a helyi kulturális élet fellendítésének.

Az egyesület munkásságát a város is támogatja és elismeri. – Tíz éve megkaptuk a város egyik legmagasabb kitüntetését, a Kiskunfélegyházáért díjat. Ugyanakkor az egyesület kilenc tagja is hasonló elismerésben részesült, sőt, számos díszpolgár is van a tagok között – tudtuk meg Kállainétól.

 

Az egyesület a valóság jegyese

Az ünnepi közgyűlés vendége volt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében az 1995-ben elhunyt alapítóra, Fekete Pálra emlékezett, majd az egyesület munkáját méltatta. Elmondta, nekünk kell elsősorban megtalálni azokat a hitvalló társakat, akikkel együtt lehet közösségben gondolkodni, cselekedni, a másikat erősíteni. Erre nagyon nagy szükség volt a nyolcvanas évek második felében is, és nagy szükség van ma is. – Valóság jegyese volt mindenkor az egyesület, amely formálta azt a valóságot, amelyben élt, amely számára nem volt kívánatos, tette ezt a maga rokonszenves stílusában – fogalmazott a honatya.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép