Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A 65 éves Lezsák Sándort köszöntötték az Írószövetségben
2014. november 13.

Irodalmi műsorral köszöntötték Lezsák Sándor Pilinszky- és Bethlen Gábor-díjas költőt, írót, politikust, az Országgyűlés alelnökét 65. születésnapja alkalmából barátai és tisztelői csütörtökön a Magyar Írószövetség székházában Budapesten.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az estet megnyitó beszédében hangsúlyozta: "én már a bölcs és higgadt gondolkodót ismertem meg Lezsák Sándorban, aki megharcolta a csatáit, események irányítójává, történelmet alakító személyiséggé vált".

Hozzáfűzte, hogy Lezsák Sándor "csöndes elszántsága, valamint mértéktartó, következetes helytállása olyan példaértékű szimbiózist alkot", amelyet sokan megirigyelhetnének tőle.

Szentmártoni János kiemelte, hogy az Írószövetségben most elsősorban a költő Lezsák Sándort ünneplik, s nem a politikust, bár "tudjuk, hogy benne a kettő elválaszthatatlan". Hozzátette: Lezsák Sándor életében egyenrangú helye van mindkettőnek, éppen úgy, mint a tanárembernek vagy éppen a Lakiteleki Népfőiskola megálmodójának.

Az Írószövetség elnöke kitért arra is, hogy Lezsák Sándor verseiben fellelhetjük egy új és szabad világ megteremtésének az előkészületeit, majd a szellemi és lelki készülődést bátor tettek követték. "Tudjuk, hogy mennyire nyugtalanítják őt a cselekvésre nehezen átváltható felismerések" - fogalmazott Szentmártoni János, emlékeztetve arra, hogy ezt Lezsák Sándor vallotta meg egyik költeményében.

A 65 éves Lezsák Sándort köszöntötték az Írószövetségben

Az eseményen az ünnepeltet Czigány György költő, Faragó Laura énekművész, Tóth Erzsébet költő és Bozók Ferenc költő köszöntötte, a műsorban közreműködött Papp János színművész, valamint a Capella Christina kórus. Az est házigazdája Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténész volt.

Az idén 65 esztendős Lezsák Sándor 1969-től a lakitelek-szikrai tanyasi iskola képesítés nélküli tanítója volt, majd miután munka mellett elvégezte a szegedi tanárképző főiskolát, s 1975-ben magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett, a lakiteleki általános iskola tanára lett. A Magyar Demokrata Fórum 1987. szeptember 27-én az ő házának kertjében bontott zászlót, ennek később a vezetésében is részt vett, 1996 és 1999 között elnökként dolgozott. Az MDF vezette kormány működése idején (1990-1994) a közélet egyik meghatározó szereplője volt. 1994 óta országgyűlési képviselő, 2006 óta az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapító igazgatója.

Irodalmárként az 1994-ben bemutatott az Attila, Isten kardja című rockopera verseinek szerzőjeként keltett feltűnést, korábban megjelent két verseskötete - Békebeli éjszaka, valamint Fekete felhő, teafű - egy drámája a Nyolcvan vödör levegő és egy esszéje Költészet a politikában címmel.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva és ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép