Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
70 éves a Szanki Olajbányász Sportegyesület
2016. október 18.

Húsz tablón elevenednek meg a község sportéletének legemlékezetesebb történései azon a kiállításon, amivel a szanki sportegyesület hetven éve előtt tisztelegnek.

Kupák, érmek, oklevelek, sportzászlók és mezek sokasága idézi a szanki sportsikereket a tekecsarnokban megnyitott tárlaton. A szervezett sportéletet 1946. szeptemberétől jegyzik a faluban, amikor megalakult a Szanki Testedzők Egyesülete.

„A foci szeretete indította el a szanki egyesületi sportot” – idézi az egyik tabló Csepregi Imre (1921-2007) visszaemlékezését, aki sportvezetőként, négy évtizeden keresztül meghatározó alakja volt a falu közéletének. Az egykori vásártér területe lett az első labdatér, ahol a „mezítlábas szanki gyerekek” csapatként léphettek pályára. Futballcipőt se nagyon láttak akkoriban, egységes mezek sem nagyon akadtak, de a foci iránti alázat és szeretet összetartotta a helybéli fiatalokat, akik az 1960-as évek közepén feljutottak a megyei első osztályba is.

70 éves a Szanki Olajbányász Sportegyesület

A futball volt akkoriban a szórakozás, 200-300 néző járt rendszeresen a meccsekre. A szanki csapatnak jól ment, és a vizitálók gyakran csak annyit kérdeztek a meccs előtt: „Játszanak-e a Papok?”. Ugyanis, ha Béla és István pályán voltak, nem sok siker termett az ellennek. Anekdoták sokasága idézte a hőskort a kiállítás megnyitó előtti beszélgetésen, ahol a múltidézésben Szabó-Mikor Évát Vágó György, Oláh László és a kiváló tekéző Török Julianna segítette.

A sportegyesület 1955-ben újjáalakult Egységes Falusi Sportkör névén, majd a község történetének legjelentősebb történése, az olajipar megtelepedését követően, 1968-tól kezdve, mindmáig Olajbányász Sportegyesület a neve.

70 éves a Szanki Olajbányász Sportegyesület

A foci mellett idővel más sportágak is meghonosodtak a településen, köszönhetően az olyan remek testnevelőnek, mint az idén elhunyt Szabó Gyulának, aki télidőben – még tornaterem híján korcsolyázni, jéghokizni tanította a gyerekeket a Szapári-rét jegén –, de a tollaslabdát is ő ismertette meg a faluban. Tőrvívók, a női és férfi tekézők, sakkozók, női kézilabdázók, teniszezők is öregbítették a falu hírnevét, ami a szpartakiádokon tovább erősödött. Mint elhangzott: a szankiak a járási versenyeken gyakran száznál is több versenyzőt indítottak. A harmincöt járási vetélkedőből harminchármat Szank csapata nyert.

A vívók közül Medgyes Tamás az élvonalbeli Csepel versenyzője lett, s jelenleg Ázsiában, Thaiföldön és Hong-Kongban tanítja a sportágat. A kézilabdázók közül pedig Kurgyis Nikolett sokáig szerepelt az első osztályú Kiskunhalasban és Békéscsabán. A legnagyobb szanki sportsiker az 1977-ben alakult teke szakosztály nevéhez kötődik, melynek vezetője Réz György volt. A női tekézők 1995-ben bejutottak a Szuperligába, az ország legjobb nyolc csapata közé. – Akadtak, akik addig azt sem tudták hol van Szank. Remek idők voltak, kihasználtuk a hazai pálya minden előnyét és arra is nagyon büszkék lehetettünk, hogy nem voltak nálunk légiósok, mi mindannyian szanki lányok, asszonyok voltunk – emlékezett a daliás időkre Török Julianna, csapatkapitánya. A tekézők összesen négy idényt töltöttek a legjobbak között.

70 éves a Szanki Olajbányász Sportegyesület

A bajnokcsapat – Pál Andrea, Fehér Béláné, Törteli Mária, Török Julianna, Toldi Rudolfné, Némethné Fehér Márta, Rávai Imréné, Lagzi Péterné, Tóth Mária – örökre beírta nevét a község sporttörténetébe, akik minden meccsük előtt a „Jó szerencsét!” bányászköszöntéssel üdvözölték az ellenfelet.

A szanki sport jelenéről is szó esett a beszélgetés során, ami nem csak a támogatáson múlik – mert az biztosított, akárcsak a létesítményi háttér –, hanem az utánpótláson is. Mint elhangzott: nincs már annyi akarat és kitartás a fiatalokban a sportsikerekért, de azért „látni lelkesedést”.

Tapodi Kálmán / baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban.

 

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép