Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
56-os megemlékezések Vas megyében
2016. október 24.

Vas megye minden városában megemlékeztek az 1956-os történésekről és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulójáról. A vasi megyeszékhelyen több helyszínen zajlott megemlékezés. V. Németh Zsolt államtitkár összefoglalója.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszéddel vett részt az egyházashollósi, vasaljai és olaszfai emlékmű avatáson, a nagymákfai 56-os ünnepségen, a jáki megemlékezésen, a csákánydoroszlói kopjafa avatáson, és a vasvári koszorúzáson.

Egyházashollós 2016. október 22 szombat 16:00: Emlékmű avatása

56-os megemlékezések Vas megyében

A Himnusz után köszöntőt mondott Németh Tamás, polgármester, majd V. Németh Zsolt, államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszéde következett:

Egyházashollós közössége úgy döntött, önerőből állít emléket a forradalomnak a kerek évforduló alkalmából. Egyházashollós polgárai megteremtették az emlékezés helyét és szimbólumát. Emlékművel tisztelegnek a tiszta és nemes forradalom előtt, és művészi formában dolgozzák a forradalom leverésének nemzeti tragédiáját. Marosics József művével mintegy lehorgonyozzák ide, a település terére a múltat – láthatóvá, kézzelfoghatóvá, soha el nem felejthetővé téve azt.

Nagy erőssége és összetartó ereje Egyházashollósnak az emlékezés, az emlékállítás. Itt nem feledkeztek meg Trianon szégyenéről, a hortobágyi kitelepítések fájdalmáról, de a település szülöttjéről, a földmérés és térképészet kiemelkedő alakjáról, Joó Istvánról sem.

Nagymákfa: 2016. október 22 szombat 18:00-56-os ünnepség

56-os megemlékezések Vas megyében

Az ünnepi beszédek között meghívott vendégként V. Németh Zsolt államtitkár, mint az esemény fővédnöke így szólt az ünneplőkhöz:

Most már minden évben felvonjuk a zászlót, minden évben elsoroljuk az eseményeket, minden évben elszavaljuk a szabadságot éltető költeményeket. De vajon teszünk-e ezzel eleget? Ez a kérdés-kétely fogalmazódhatott meg a Nagymákfai forradalmi napok megálmodóiban is, akik úgy gondolták, hogy a forradalom 60. évfordulóján ennél többet is tehetnek. Nem feledkeztek meg aszimbolikus gesztusokról, nem becsülték alá a hagyományt, de hozzá akartak adni valami élőbbet, átélhetőbbet, személyesebbet. Célunk, hogy a történelmi megemlékezést közösségi élménnyé tegyük. Legyen vidám, jókedvű, különleges, ismeretgazdag, (…) elérhető, legyen sikk a diákok körében is ’56-ról beszélni – írták a rendezvénysorozat szinapszisában.

Az ünnepségen a közösségi alkotás légifelvételeinek premiervetítésére is sor került. Ezt követte a Csutora banda zenés irodalmi műsora a falvak ’56-járól és a Kákics együttes népzenei táncháza.

Ják: 2016. október 22 szombat 20:00 megemlékezés

Kis ünnepséggel, csendesen megemlékeztek Jákon, ahol az államtitkár beszédét a katolikus közösségi házban tartotta:

Voltak a magyar történelemnek olyan fejezetei, amelyek hősökért kiáltottak – nem hagyták, hogy a hétköznapi emberek átaludják az életüket. Egy ilyen fejezetet nyitott 1956. október 23-a. Nemzetünk jelenének pedig vannak olyan ünnepei, amelyek megállásra, emlékezésre szólítanak – nem engedik, hogy számolatlanul, tét nélkül peregjenek a napok. Ilyen ünnep a mai is, amikor a 60. évforduló alkalmából tisztelgünk az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt.

Csákánydoroszló: 2016. október 23 vasárnap 10:00 Kopjafa avatása

56-os megemlékezések Vas megyében

Két ember kezdeményezésére, 43 család adományából készült el a kopjafa.

A kopjafa a maga nemében kivételes az emlékművek sorában. Nemcsak azért, mert a magyar lélek valami egészen ősi, közös rétegéhez nyúl vissza, hanem azért is, mert valamiképp a halál és az élet közötti vékony mezsgyén strázsál. A kopjafa halott, emberkéz által megfaragott, időtlenségbe dermedt faanyagból készült, de mégis úgy érezzük, hogy élő gyökerek nyúlnak le belőle a múltba, és élettel teli ágak, levelek, rügyek fakadnak belőle, amelyek újabb és újabb generációkat kapcsolnak össze. A csákánydoroszlói ’56-os kopjafára ez különösen igaz, hiszen állítása alulról szerveződő civil kezdeményezésként indult – akárcsak az 1956-os forradalom; és 43 család önzetlensége, szíve-lelke van benne, ezért sosem válhat élettelen emléktárggyá – ahogyan október 23-a sem fog soha üres dátummá fakulni az emlékezetünkben.

Vasalja: 2016. október 23 vasárnap 13:00 emlékmű avatása

56-os megemlékezések Vas megyében

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak. Ez a mondat áll Vasalja ’56-os emlékművén is, intőn és reményt adón. De Vasalja polgárai nem a forradalom 60. évfordulójától kölcsönözték ezt a gondolatot. A bolgár kő emlékműbe csak most véste bele Horváth József kőfaragómester, de a vasaljaiak szívébe régen beleírta már ezt a hazaszeretet. Ezért tisztelegtek az első és második világháború hősei és mártírjai előtt is egyedülálló életteli emlékművükkel – ami most a közösség összefogása révén méltó helyre került.

1956 emlékének, tiszteletének a forradalom leverése után hányattatott sors jutott. Hasonlóan a vasaljai hősi emlékműhöz, hiába ragyogott oly fényesen, kevés híján olvasztókemencében végezte. Ugyanúgy szétdarabolták, ugyanúgy elhanyagolták, és ugyanúgy néhány ember hűségének és állhatatosságának köszönhetjük, hogy túlélte a történelem viharait, hogy helyreállították, s hogy mostanra méltó helyére került.

Olaszfa: 2016. október 23 vasárnap 15:00 emlékmű avatása

56-os megemlékezések Vas megyében

Olaszfa nem felejti a hősöket. Számon tartja őket, megjegyzi nevüket, továbbmeséli történetüket. Aki pedig személyesen is kötődik településükhöz és közösségükhöz, annak kitüntetett figyelmet szentelnek, annak az emlékét kivételes törődéssel ápolják. Ezért állhatunk ma itt, Tihanyi Árpád-emlékműnél. Nagyon fontos évet választottak Olaszfa polgárai az emlékállításhoz. A forradalom 60. évfordulóját.

Vasvár: 2016. október 23 vasárnap 17:30 koszorúzás

56-os megemlékezések Vas megyében

Ez az az ünnep, amikor évről évre elővesszük a lyukas lobogót, és ezen át tekintünk vissza a múltra. A vasárnap esti megemlékezés az ’56­-os emlékmű megkoszorúzásával kezdődött Vasváron, majd a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódott. Az ünnep szónoka V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár volt. ­ Ez az az ünnep, amikor évről évre elővesszük a lyukas lobogót, és ezen át tekintünk vissza a múltra. Különös objektív, mindig más és más fókusszal. 1956 így volt kezdetben ellenforradalom, majd forradalom. A jelen kihívásai pedig már a forradalom más és más dimenzióit emelték ki az ünnep kapcsán. Az ellenállás, az összefogás, a nemzeti egység, a bátorság, a demokrácia bölcsője is volt már előtérben a megemlékezések során ­ mondta V. Németh Zsolt. A megemlékezést a Vasvári Zeneiskola műsora zárta.

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép