Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
46 milliárd természetvédelmi fejlesztésekre
2015. május 6.

Az elmúlt években több száz természetvédelmi és turisztikai célú beruházás történt a magyarországi természetvédelmi területeken, és a következő öt évre 46 milliárd forintot különített el a kormány különböző forrásokból hasonló fejlesztésekre - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Kis-Balatonnál, ahol Áder János köztársasági elnököt köszöntötte a tájvédelmi körzetben.

Az államfő, a földművelésügyi miniszter, valamint V. Németh Zsolt államtitkár, illetve Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatójának társaságában először a Diás-szigetet, az ott álló Fekete István emlékhelyet látogatta meg.

46 milliárd természetvédelmi fejlesztésekre

A zárt természetvédelmi terület bejárásakor Fazekas Sándor úgy fogalmazott: Magyarországon "mintaszerű a természetvédelem", tíz nemzeti park mintegy félmillió hektár védett területet gondoz, és évente másfél millió látogatót fogad. A kormány célja, hogy a rendelkezésre álló 46 milliárd forintból a következő öt évben mintegy 100 ezer hektáron javuljanak a természetvédelem feltételei.

Kitért arra, hogy a Kis-Balatonnál 2012-ben kezdődött meg a vízvédelmi rendszer második ütemének fejlesztése, amelyre 6,1 milliárd forintot áldoztak, és ennek 85 százalékát európai uniós forrásokból fedezték. A fejlesztés célja az volt, hogy az emberi, civilizációs hatásokat "mederbe terelje", ami példaszerű együttműködéssel valósult meg. A beruházás egyszerre szolgálja a tájvédelmet, az élővilág megőrzését, de az árvízvédelmet és a Balaton vízminőségének javítását is. A tájvédelmi körzet területén 3,6 kilométernyi új csatorna épült, 15 kilométeren kotorták ki a meglévő csatornákat, illetve a halak vándorlását segítő két hallépcsőt is építettek egyebek közt.

46 milliárd természetvédelmi fejlesztésekre

Puskás Zoltán történelmi áttekintést adott a Kis-Balaton kialakulásának, lecsapolásának, illetve helyreállításának történetéről. Említést tett arról, hogy már az 1800-as években megkezdődött az a törekvés, hogy az addig mocsaras vidék lecsapolásával mezőgazdasági művelésre alkalmas területet alakítsanak ki, de csak a térség 1951-ben történt védetté nyilvánítása hozott ebben fordulatot. Felidézte azt is, hogy a kis-balatoni vízvédelmi rendszer helyreállításának első üteméről 1979-ben született döntés, majd 1981 és 1987 között valósult meg a beruházás, 1986-ban pedig tájvédelmi körzet besorolást is kapott a Kis-Balaton mintegy 15 ezer hektáros területe.

Dévai György professzor arról adott tájékoztatást, hogy az 1979-ben az iráni Ramsarban kötött természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozik ma a Kis-Balaton területe is. A ma már 168 ország 2200 vizes élőhelyére kiterjedő egyezményben Magyarország 29 élőhelye, összesen 240 ezer hektár érintett. Hozzáfűzte ugyanakkor: Magyarország területének 35 százaléka vizes élőhelynek tekinthető, de ez a minősítés az Alföld mintegy 60 százalékára is kiterjed.

Fotó: Pelsőczy Csaba

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép