Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
40 éves a barcsi Borókás
2014. november 13.

Emléktábla-avatással és szakmai előadásokkal emlékeztek meg a Barcsi Borókás védetté nyilvánításának 40. évfordulójáról Duna-Dráva Nemzeti Park. Az ünnepség résztvevői ellátogattak a borókáson keresztül az egykori Kuti őrházhoz, s útközben megtekintették a racka juhokkal kezelt gyepterületet.

Az emléktábla leleplezése előtt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

40 éves a barcsi Borókás

"1974-ben sok kinccsel gazdagodott Magyarország. Akkor születtek olyan későbbi nagyszerű sportolóink, mint Egerszegi Krisztina; vagy olyan méltán híres művészeink, mint Lajkó Félix. De velük egyszerre - 40 évvel ezelőtt - született a világszerte ismert Rubik kocka, és igen, a Barcsi Ősborókás Tájvédelmi Körzet is.  A felsorolt értékek sorából azonban mégis kilóg a mai ünnepelt. Mert valójában nem 1974-ben született, nem akkor találták fel, csak akkor nyerte el a neki kijáró rangot, amivel hazánk tájvédelmi körzetei közé került.

A Barcs-Darány határában húzódó homok- és lápvidék természeti értékei réges-régen betöltötték már a 40. születésnapjukat, de ahhoz, hogy még most is csodálhassuk őket, nagyban hozzájárult a tájvédelmi körzet 1974-es megalakítása. Ezért úgy gondolom, a mai napon nemcsak a barcsi borókást ünnepeljük, de mindazokat is, akik felismerték és megőrizték értékeit, kezdve Boros Ádámmal, a magyar flóra neves kutatójával; egészen a Duna-Dráva Nemzeti Park jelenlegi munkatársaival bezárólag.

40 éves a barcsi Borókás

Hazánk természeti gazdagságának megismeréséhez egy élet is kevés. Én mégis úgy gondolom, hogy amennyire átok, ugyanannyira áldás is, hogy időnk, figyelmünk, erőforrásaink és lehetőségeink végesesek. Hiszen ez ad értéket annak, amit kitüntetünk figyelmünkkel, amire időt és pénzt szánunk. Vagy ahogyan a róka mondta a kis hercegnek Exupéry művében: Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat. Úgy gondolom, ez igaz a nemzeti parkjainkra is. Az örökölt változatos állat- és növényvilág, a ránk hagyott sokszínű tájak csak még fontosabbak és értékesebb lettek a törődéstől, a nekik szentelt tudástól, szakértelemtől és munkától.

Amikor egy-egy növényt, állatot vagy tájat védetté nyilvánítunk, az hasonlatos ahhoz, mint amikor egy-egy költőt vagy írót beemelünk a nemzeti kánonba. Gondoskodunk róla, hogy megmaradjon, és hogy megismerjék. Lehetőséget adunk a felnövő generációknak, hogy az információkkal túlterhelt, rohanó világban is az igazán fontos dolgokra irányítsák a figyelmüket - legyen az egy vers vagy éppen egy homoki borókásban költő énekesmadár.

40 éves a barcsi Borókás

Útmutatást nyújtunk, hogy merre induljanak el, ha az ország kincseit szeretnék megismerni. Ez pedig fontos, mert - az író szavaival élve - Annak, aki jól ismeri Magyarország részeinek képét, tájainak gazdagságát, városainak jellegét, a hazai föld szebb lesz, tágasabb lesz, nagyobb lesz, tehát kedvesebb is lesz. Több féltése és több terve fog kapcsolódni ehhez a szóhoz: Magyarország.

40 éves a barcsi Borókás

40 évvel ezelőtt, a Barcsi Ősborókás Tájvédelmi Körzet megalakításával, a borókás számtalan kincse is bekerült a kánonba, a megőrzendő és megismerendő értékek tárába. Bízom benne, hogy a homokpuszta-gyepek növényritkaságai, a láptavak és láperdők állatai még hosszú időn át hozzájárulnak, hogy még szebbnek és kedvesebbnek lássuk az országot!"

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép