Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
35. Őrségi Vásár
2015. június 29.

2015. június 27-én V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg a 35. Őrségi Vásárt.

A kaleidoszkóp egyszerű és bámulatos – írja Ancsel Éva. Elég, ha tíz különböző alakú, más-más szí­nűre festett üvegdarabkát helyezünk el benne, mielőtt lezárnánk. A tükörrendszer elvégzi a dolgát. Aztán megrázhatjuk tíz­szer, tízezerszer, és soha többé nem fogjuk látni ugyanazt a mintázatot.”

Van még valami, ami ilyen egyszerű és bámulatos egyszerre: a vásár. A sokadalom, szabadság: az adás-vevés szervezett alkalma” – ahogyan a Magyar Néprajzi Lexikon írja. Ennek is megvannak a megszokott, kötelező kellékei: a kosár, a portéka, a kofa; a törökméz, a tükrös szív, a vásári komédia. A színes üvegdarabkákhoz hasonlóan ezek a színes összetevők is garantálják, hogy ne legyen soha két egyforma vásár.

35. Őrségi Vásár

Az évtizedek, évszázadok során ki is alakult a vásároknak számos formája. Attól függően, hogy jellemzően mi cserélt rajta gazdát, volt állatvásár, terményvásár és kirakodóvásár. Aszerint, hogy az év melyik szakában tartották, megkülönböztettek komlóérési vásárt, dohánysimítási vásárt, juhnyírási vásárt, búzaszentelői vásárt.  Az idők folyamán kialakultak a vásárok jellegzetes helyei is: a vászonsor, a cserepessor, a komédiás fertály; és megjelentek a vásárok olyan jellegzetes alakjai, mint a kupec, a cenzár, a kofa.

A kaleidoszkóp tehát mindig gondoskodott róla, hogy a vásár mindig izgalmas, színes és változatos maradjon. Ha kikopott belőle egy-egy elem, újakkal pótolta, ha homályosulni kezdett valamely szokása, felelevenítette. Mégis úgy hiszem, mostanra egészen elfelejtődtek volna a vásárok, ha nem lennének a hagyományőrzésnek és hagyományteremtésnek elkötelezett hívei, akik évről-évre újjávarázsolják a vásári sokadalmat. Itt az Őrségben például már 1981. június 26-a óta, immáron 35. alkalommal az Őrségi Vásár keretein belül.

35. Őrségi Vásár

Természetesen ahhoz, hogy a minta továbbra is sokszínű és változatos maradjon, szükség van új vásári hozzávalókra. A kézműves termékekre, a népzenére, a néptáncra, a színvonalas koncertekre és kiállításokra, a szőcei mesefestményekre, a kapornaki hajdinára, a viszáki gobelinekre, a bajánsenyei gyolcsra és természetesen a vendégszerető őriszentpéteri szerekre, amelyek 10 éve már várossá szerveződve adják az Őrségi Vásár magját.

35. Őrségi Vásár

Szeretnék gratulálni a jubiláló városnak és a szép kort megért vásárnak is, s egyben szeretnék köszönetet is mondani: a szervezőknek, a fellépőknek, az árusoknak – akikből idén mintegy háromszázat számolhatunk – és a látogatóknak – akikből ebben az évben több mint tízezret várunk. Ők közösen gondoskodnak róla, hogy az élet kaleidoszkópjába – amibe azért szürke és sötét üvegdarabok is bőven akadnak – minden évben kerüljön bele egy varázslatosan csillogó, színes mozaikdarabka – az Őrségi Vásár – ami a kedvünket és az évünket is vidámra hangolja.

Legyen így ezúttal is!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép