Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
2014 a Keleti sün éve
2014. november 26.

A Keleti sün éve keretében mese- és képregényíró pályázatot hirdetett a Földművelésügyi Minisztérium által működtetett Vadonleső Program, a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság és a Magyar Természettudományi Múzeum.

A kiírásra sok száz pályamunka érkezett az ország minden részéből és határon túlról. A legjobb műveket a gálaműsor keretében, neves előadóművészek tolmácsolásában hallgathatták meg a gyerekek, akiket V. Németh Zsolt környezetügyi államtitkár köszöntött:

2014 a Keleti sün éve

"Tüskéshátú sün barátom, / Merre jártál, mondd, a nyáron?- kérdezi versében Csukás István. Én is ezt kérdeztem néhány héttel ezelőtt, amikor újra találkoztam egy kis barátommal, ugyanis nekem is van egy történetem sünökről. Vagy mondhatnám úgy is: nekem is megvan a magam története a sünikkel.

Úgy kezdődött, hogy feleségemmel beköltöztünk első önálló otthonunkba, egy kertes házba. Nekilendültünk a felújításnak, berendezkedésnek, de rövidesen kiderült, hogy nem vagyunk egyedül. Tudniillik, a telket akkor már egy süncsalád lakta. Mi a régebbi lakóknak kijáró tisztelettel viselkedtünk velük, vigyáztunk rájuk gondoskodtunk ételükről, italukról. A sünnemzetség azóta is velünk él, néha sokáig nem bújnak elő, de a jelenlétüket időnként tanúsítja egy-egy kutyavonyítás, vérző orral párosulva.

Azt hiszem, nemcsak a túl kíváncsi kutyáknak és a vadászni próbáló kis Vuknak kell még sokat tanulnia tüskés barátainkról, Nekünk, embereknek is oda kell figyelnünk rájuk. Tudnunk kell, mit tegyünk, ha a kertünkben egy bokor vagy egy kupac aljában összetalálkozunk. Tudnunk kell, mire figyeljünk, hogy megóvjuk őket az autóbalesettől, a rovarirtó szerek okozta mérgezéstől vagy épp attól, hogy fennakadjanak a kerítésen. Illik tudni, mit ehetnek, mit ihatnak, mikor nem szabad őket háborgatni, és mikor szorulnak segítségre.

Ezért fontos, hogy a Vadonleső Program a keleti sün éve alkalmából ráirányította a figyelmet erre a különleges védett állatunkra. Miközben a sünik a Titokzatos sün-történetek főszereplőivé váltak, mi magunk figyelmesebbek, tudatosabbak lettünk. Hogy mennyire, arról a Vadonleső honlapjának adatai árulkodnak: a sünkampány következtében megduplázódott az észleléseken alapuló elterjedési adatok száma. Ez azt jelenti, hogy mostanra már sokaknak van egy-egy személyes története a sünökről.

2014 a Keleti sün éve

Ők már mind tudják, hogy természeti örökségünk megőrzése közös feladatunk, hogy egy védett faj megóvásáért nemcsak a hivatásos természetvédők vagy a tudományos kutatók dolgozhatnak, hanem mindannyian sokat tehetünk érte. Ezért köszönet illeti a Program megalkotóit, a lebonyolításban segédkező Magyar Természettudományi Múzeum és a tíz nemzetipark-igazgatóság munkatársait, de mindenekelőtt a mese- és képregényíró pályázat lelkes résztvevőit.

Az ő műveiket olvasva, hallgatva, nézve egy kedves történet jut eszembe, aminek a címe: A sün, akit meglehetett simogatni. Ez a mese egy kis sünről szól, aki nagyon vágyott rá, hogy szúrós tüskéi ellenére is dédelgessék. Sokáig szomorkodott emiatt, de végül nagyszerű ötlete támadt: addig hempergett az avarban, míg a lehullott levelektől puha, tarka labdává vált, amit azután már bátran lehetett simogatni.

Azt hiszem, hogy a Vadonleső Program mese- és képregényíró versenye is ilyen boldog befejezést hozott: eredményeként jobban megismertük a keleti sünt, megtanultuk mit szeret, mitől fél, mire van szüksége. A kedves történeteknek köszönhetően megközelíthetővé, megérthetővé és szerethetővé vált ez a védett faj. Akiket szeretünk, azokra pedig vigyázunk."

2014 a Keleti sün éve

A verseny győztes képregényeiből egy országos vándorkiállítás készült, amelyet egy hónapig a Magyar Természettudományi Múzeumban, a jövő évben pedig a nemzetipark-igazgatóságok látogatóközpontjaiban mutatnak be.

Fotó: Pelsőczy Csaba

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép