Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 12. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
17. alkalommal találkoztak az akadálymentes élet reményével
2018. június 30.

2018. június 30-án, szombaton a Lakitelek Népfőiskola ismét megrendezte az egészségkárosultak napját a Kölcsey Ház mögötti szabadtéri színpad környezetében. Az évente hagyományosan sorra kerülő, egész napos találkozó most is színes programokkal és kikapcsolódási lehetőséggel várta a mozgáskorlátozott csoportok tagjait, illetve minden más érdeklődőt.

Kezdetektől az akadálymentes nap célja a fogyatékkal élő emberek társadalmi hátrányainak mérséklése, az egymás elfogadásának ösztönzése. A rendezvény üzenete, hogy figyeljünk egymásra, és tegyünk azokért a társadalmi csoportokért, akiknek segítségre van szükségük.

A rendezvény ebben az évben is ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyet Bagi Ferenc katolikus plébános és Kókai Géza református lelkész mutatott be a szabadtéri színpadon.

17. alkalommal találkoztak az akadálymentes élet reményével

A házigazdák nevében Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke szólt a vendégekhez.

Lezsák Sándor köszöntőjében megemlékezett Ignácz Beáta, a Humanitás című lap nemrégiben elhunyt főszerkesztőjének áldozatos, a közösségért mindig lelkiismeretesen kiálló munkásságáról, majd a népfőiskolai beruházás folyamatban lévő, már látható építkezéseiről, valamint a létrejövő Hungarikum Liget egyes új épületeiről beszélt a jelenlévőknek.

Kovács Ágnes szintén Ignácz Beáta tevékenységét méltatta, akit a mozgáskorlátozott mozgalom egyik emblematikus figurájaként jellemzett. Emlékére a MEOSZ emlékérmet alapít, amit kétévente olyan nők kaphatnak meg, akik hasonlóan, mint egykor Ignácz Beáta, sokat tesznek saját közösségükért. Kovács Ágnes felkérte Lezsák Sándort, hogy a 2019 májusában esedékes első emlékérmet adja át a MEOSZ országos közgyűlésén, egyben köszöntet mondott azért is, hogy már 17. alkalommal biztosít lehetőséget és helyszínt az akadálymentes nap megtartására.

17. alkalommal találkoztak az akadálymentes élet reményével

Hanó Mihály, a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke bemutatta a rendezvényen megjelent mozgáskorlátozott csoportokat: Jakabszállás, Kecel, Városföld, Szentkirály, Bócsa, Lakitelek, Tiszakécske, Orgovány, Kiskunfélegyháza egy-egy, Soltvadkert pedig két csoporttal képviseltette magát.

A színpadon maguk a vendégek is felléptek: előbb a keceli Kéknefelejcs Asszonykórustól Duna-Tisza közi népdalok, majd a városföldi Csillagszem csoporttól katonanóták hangoztak el. A soltvadkerti Búzavirág Asszonykórus Tisza-menti dalokkal örvendeztette meg a közönséget.

17. alkalommal találkoztak az akadálymentes élet reményével

Farkas András énekművész előadásában klasszikus áriák és dalok hangoztak el, Radics Sándor Európai Unió Nagydíjas cimbalomművész szintén színvonalas műsort adott a szabadtéri színpadon.

A Kölcsey Házban nyílt meg a Zöldház rajzstúdió kiállítása. A Népfőiskolán táborozó fiatalokat Molnárné Lezsák Anna igazgatóhelyettes köszöntötte, majd Kádasi Laura művésztanár, táborvezető ismertette a tábor célját, értelmezte az idei esztendő mottóját: a csend a csoda, vagy a csoda a csend szellemiségében készültek a fiatalok alkotásai. Tóth Béláné nyárlőrinci kézműves alkotásait is megtekinthették a látogatók.

Ebben az esztendőben is hatalmas sikert aratott a Gördülő Tánccsoport műsora. A Sárai Rita által vezetett csoport előadása sokakat elérzékenyített, és azt üzente: mozgáskorlátozottként is a jövőbe kell tekinteni, és tenni kell azért, hogy a test és lélek egységben, saját helyzetében minél egészségesebb legyen.

17. alkalommal találkoztak az akadálymentes élet reményével

A nap folyamán a szabadtéri színpad környezetében jogi tanácsadás állt minden résztvevő rendelkezésére, lehetett vásárolni az Antológia Kiadó könyvei közül, voltak Tupperware eszközök, gyógyászati segédeszközök, gyermekeknek kézműves foglalkozások és könyvbönge is. Bemutatkozott a megváltozott munkaképességű embereknek munkalehetőséget biztosító Pro-Team Nonprofit Kft. is. Az akadálymentes nap résztvevői a nap folyamán ingyenesen vehették igénybe a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő szolgáltatásait. Az ebéd ideje alatt Fekete Attila muzsikált.

17. alkalommal találkoztak az akadálymentes élet reményével

A program délutáni részében a szabadtéri színpadon adták át a „Ki süti a legfinomabb pogácsát?” verseny díjait. Első helyezett lett a soltvadkerti Tóthné Frittmann Magdolna sajtos pogácsája, második a szintén soltvadkerti Egri Péterné bakonyi medvehagymás pogácsája, a harmadik helyezést pedig a keceli Fang Jánosné vitte el zsíros-magvas pogácsájával. A díjazottakkal a műsort egész nap vezető Hájas Barnabás, a Kecskeméti Televízió szerkesztője, műsorvezetője beszélgetett a pogácsakészítés rejtelmeiről.

A tombolahúzást követően Hanó Mihály megköszönte szervezők munkáját, Molnárné Lezsák Anna pedig minden résztvevőnek, hogy eljött és részese volt az idei rendezvénynek, egyben jelezte, 2019. június utolsó szombatján ismét akadálymentes nap lesz a Lakitelek Népfőiskolán, melyre mindenkit szeretettel várnak.

 

Varga Zoltán

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép