Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 22. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
120 éves a szentgotthárdi gimnázium
2013. december 2.

"Generációk találkozása" címmel, gálaműsorral és iskolatörténeti kiállítás megnyitásával ünnepelte alapításának 120. évfordulóját a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium pénteken.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A jubileumi rendezvényen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi köszöntőt:

"Az emlékek ápolása a folyamatosság érzését és tudatát adja; a múlt beépítése a jelenbe és a gyermekeken át a jövőbe. Erre a folytonosságérzetre pedig szükségünk van ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat; hogy tudjuk, honnan indulunk, kiknek a lábnyomaiban lépkedünk, milyen értékrendet örököltünk, min szeretnénk változtatni, merre akarunk menni.

Egy iskola - különösen, ha olyan nagy múltú és patinás, mint a 120 éves szentgotthárdi gimnázium - biztosítja a folytonosság és a biztonság érzését az egészen apró és az egészen nagy dolgokban is. A témazáró történelem dolgozat előtt lehet érdeklődni a felsőbb évfolyamosoktól; az érettségiről, a továbbtanulásról meg lehet kérdezni a végzett tanulókat; az öregdiákoknak pedig a nagy kérdéseket is fel lehet tenni: Megmaradtak-e a gimnáziumi barátságok, szerelmek? Megfogadták-e a tanáraik tanácsait, útmutatásait? Megvalósították-e az álmaikat?

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A Generációk találkozása a 120 éves Vörösmarty Mihály Gimnázium ünnepségén erre is lehetőséget ad. De lehetőséget ad arra is, hogy egy távolabbi nézőpontból, már-már történelmi távlatból tekintsünk az iskolára. Hogyan valósította meg az intézmény azokat a célokat, amik érdekében 1893 szeptemberében a megye első állami gimnáziumaként megalapították? Milyen elveivel, eredményeivel szolgált rá, hogy méltón viselje Vörösmarty Mihály nevét? Hogyan válaszolt a kor újabb és újabb kihívásaira?

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A mai jubileumi gála az iskolatörténeti kiállítással kísérve arra is alkalmat nyújt, hogy összehasonlítsuk a ma gimnáziumát a 10, 20, 30, …120 évvel korábbival. Mi az, ami változott, átalakult az évek során? Mi az, ami kikopott, eltűnt? Mi az, ami újdonság? És mi az a néhány központi elv, gondolat, cél, ami mindig is ott volt, mindig is ott lesz a szentgotthárdi gimnázium szellemiségében?

Ha a régi tablókat, osztályképeket nézzük, láthatjuk: változtak a frizurák, változott a viselet. De nem változott olyan sokat a tanulók és a tanárok tekintete. Az akkori és a mai diákok szemében ugyanaz a fiatalos lendület, tudás- és tettvágy csillog, a tanárokéban pedig ugyanaz a segítő-féltő szigor és szeretet. Ebben is tetten érhetjük a biztonságot, a folytonosságot.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

Úgy gondolom, minden iskola egyfajta hidat jelent a múlt, a jelen és a jövő között. Hidat jelent a saját éltünkben is, hiszen diákéveink alatt sétálunk át észrevétlenül a gyermekkorból a felnőttkorba. De hidat képez egy település, egy város életében is, mivel továbbadja a múlt tudását, ápolja a hagyományokat; eközben alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz; és felvértezi a diákokat azokkal az ismeretekkel és készségekkel, amelyekre szükségük lesz a jövőben.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

Egy gimnáziumban diák- és tanárgenerációk jönnek-mennek, de nem tűnnek el nyomtalanul, … egy-egy nemzedék ültet, fát, eszmét, gondolatot hogy sok nemzedéknek ne legyen gondja ezzel. Ha pedig egy iskola olyan szerencsés, hogy 120 éven át szolgálja a tanulóit, akkor sok-sok elültetett fa, eszme és gondolat hajt ki, szökken szárba, hoz virágot és gyümölcsöt.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A mai nap nagyszerű alkalom, hogy számba vegyük és megünnepeljük ezeket az eredményeket a 830 éves Szentgotthárd 120 éves gimnáziumában!"

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép