Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
120 éves a szentgotthárdi gimnázium
2013. december 2.

"Generációk találkozása" címmel, gálaműsorral és iskolatörténeti kiállítás megnyitásával ünnepelte alapításának 120. évfordulóját a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium pénteken.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A jubileumi rendezvényen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi köszöntőt:

"Az emlékek ápolása a folyamatosság érzését és tudatát adja; a múlt beépítése a jelenbe és a gyermekeken át a jövőbe. Erre a folytonosságérzetre pedig szükségünk van ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat; hogy tudjuk, honnan indulunk, kiknek a lábnyomaiban lépkedünk, milyen értékrendet örököltünk, min szeretnénk változtatni, merre akarunk menni.

Egy iskola - különösen, ha olyan nagy múltú és patinás, mint a 120 éves szentgotthárdi gimnázium - biztosítja a folytonosság és a biztonság érzését az egészen apró és az egészen nagy dolgokban is. A témazáró történelem dolgozat előtt lehet érdeklődni a felsőbb évfolyamosoktól; az érettségiről, a továbbtanulásról meg lehet kérdezni a végzett tanulókat; az öregdiákoknak pedig a nagy kérdéseket is fel lehet tenni: Megmaradtak-e a gimnáziumi barátságok, szerelmek? Megfogadták-e a tanáraik tanácsait, útmutatásait? Megvalósították-e az álmaikat?

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A Generációk találkozása a 120 éves Vörösmarty Mihály Gimnázium ünnepségén erre is lehetőséget ad. De lehetőséget ad arra is, hogy egy távolabbi nézőpontból, már-már történelmi távlatból tekintsünk az iskolára. Hogyan valósította meg az intézmény azokat a célokat, amik érdekében 1893 szeptemberében a megye első állami gimnáziumaként megalapították? Milyen elveivel, eredményeivel szolgált rá, hogy méltón viselje Vörösmarty Mihály nevét? Hogyan válaszolt a kor újabb és újabb kihívásaira?

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A mai jubileumi gála az iskolatörténeti kiállítással kísérve arra is alkalmat nyújt, hogy összehasonlítsuk a ma gimnáziumát a 10, 20, 30, …120 évvel korábbival. Mi az, ami változott, átalakult az évek során? Mi az, ami kikopott, eltűnt? Mi az, ami újdonság? És mi az a néhány központi elv, gondolat, cél, ami mindig is ott volt, mindig is ott lesz a szentgotthárdi gimnázium szellemiségében?

Ha a régi tablókat, osztályképeket nézzük, láthatjuk: változtak a frizurák, változott a viselet. De nem változott olyan sokat a tanulók és a tanárok tekintete. Az akkori és a mai diákok szemében ugyanaz a fiatalos lendület, tudás- és tettvágy csillog, a tanárokéban pedig ugyanaz a segítő-féltő szigor és szeretet. Ebben is tetten érhetjük a biztonságot, a folytonosságot.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

Úgy gondolom, minden iskola egyfajta hidat jelent a múlt, a jelen és a jövő között. Hidat jelent a saját éltünkben is, hiszen diákéveink alatt sétálunk át észrevétlenül a gyermekkorból a felnőttkorba. De hidat képez egy település, egy város életében is, mivel továbbadja a múlt tudását, ápolja a hagyományokat; eközben alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz; és felvértezi a diákokat azokkal az ismeretekkel és készségekkel, amelyekre szükségük lesz a jövőben.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

Egy gimnáziumban diák- és tanárgenerációk jönnek-mennek, de nem tűnnek el nyomtalanul, … egy-egy nemzedék ültet, fát, eszmét, gondolatot hogy sok nemzedéknek ne legyen gondja ezzel. Ha pedig egy iskola olyan szerencsés, hogy 120 éven át szolgálja a tanulóit, akkor sok-sok elültetett fa, eszme és gondolat hajt ki, szökken szárba, hoz virágot és gyümölcsöt.

120 éves a szentgotthárdi gimnázium

A mai nap nagyszerű alkalom, hogy számba vegyük és megünnepeljük ezeket az eredményeket a 830 éves Szentgotthárd 120 éves gimnáziumában!"

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép