Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 15. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
100 éves templom
2014. július 8.

A Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt templom fennállásának 100. évfordulóját ünnepelték vasárnap Kemestaródfán.

Az ünnepi szentmisét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta, a jubileum alkalmából V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

100 éves templom

"Ha megengedik, hogy egy teológiailag pontatlan definícióval kezdjem, Fodor Ákos versét idézném: Ahol, akárhol, / akárki imádkozik, / az a hely templom. Szeretem emlékeztetni magam erre a bölcsességre. Így nem felejtem el, hogy mindazok a gyönyörű kőtemplomok, amelyek épített örökségünk felbecsülhetetlen részét képezik, egyszer, valamikor az emberek hitéből, szeretetéből és imádságaiból épültek fel.

Ha valahol, valaki imádkozik, arra az időre az a hely valóban templommá lényegül. Akkor is, ha az csak egy kisgyermek ágya, vagy épp egy terebélyes fa árnyéka. De úgy gondolom, ugyanez fordítva is igaz: egy hely csak akkor templom, ha ott imádkoznak. Lehet bármilyen magas tornya, bármilyen ékes oltára, a benne imádkozó emberektől válik templommá.

Enélkül nem volna több szépen rendezett köveknél; üres, élettelen építészeti remeknél. Csak egy nagy és látványos épület lenne, ami megvéd ugyan a széltől és az esőtől, de nem védi meg a lelkünket; aminek a falai benntartják ugyan a meleget, de nem tartják össze a közösséget.

100 éves templom

Épp ezért azt gondolom, hogy ma nemcsak a Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt 100 éves templomot ünnepeljük, de azokat is, akik 100 éven át  hétről-hétre szép szavakkal, imádsággal, énekkel töltötték meg ezt az épületet. Akik itt fogadtak örök hűséget, akik itt keresztelték meg gyermeküket, akik itt búcsúztak el szeretteiktől. Akik otthon hagyták bosszúságaikat, kicsinyes vágyaikat; és ünneplőbe öltöztették a szívüket, valahányszor átlépték ezt a küszöböt.

Azt hiszem, nincs az a mérnök, nincs az a statikus, aki kétségbe vonná, hogy ezeknek az embereknek a szeretetére, összetartására, bizakodására éppúgy szükség volt a kemestaródfai templom 100 éves fennállásához, mint a biztos alapokra, vagy a stabil tartószerkezetre. Ahogyan Antoine de Saint-Exupéry is írta: törheted rajta a fejedet, hogyan vannak elrendezve a templom kövei, a lényeget azonban nem értheted meg, mert a lényeg nem a kőben van.

Persze, azért nem szabad alábecsülni a kövek erejét sem, mert a kövek is meghálálják a rájuk fordított figyelmet. Én hiszek abban, hogy ha egy településnek megmarad a temploma, iskolája, postája, orvosi rendelője, akkor a településen élőknek is megmarad a hite, a tudása, az összetartása és az ereje. Ezért úgy gondolom, nagyon fontos a megőrzése, féltő gondozása mindannak, ami meghatározza a helyi közösségek identitását, együvé tartozását; nagyon fontos, hogy megbecsüljük, megvédjük mindazt, amit elődeink felépítettek.

Kemestaródfa immáron 100 éve teszi ezt a település templomával. Kívánom, hogy legyen erejük, egészségük továbbra is megőrizni a templom köveit; és azt hitet, szeretet is, ami a köveket és a közösségüket összetartja!"

100 éves templom

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép